Weather Icon
Γενικά θέματα , Ιράν 16 Μαρτίου 2009

Συνεργασία με τη Ρωσία επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Συνεργασία με τη Ρωσία επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Μια ανοικοδόμηση των ρωσο – αμερικανικών σχέσεων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ιρανική απειλή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναζητήσουν στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής και να επιδιώξουν τη συμμετοχή της Μόσχας ή τουλάχιστον τη συγκατάθεσ;h της στη δημιουργία ενός συστήματος άμυνας με βλήματα στην Ευρώπη, συμφώνησαν μέλη του Κογκρέσου και μια επιτροπή από πρώην Αμερικανούς διπλωμάτες τη Δευτέρα.
Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής προειδοποίησαν ότι«είμαστε έντονα προβληματισμένοι από το κενό στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας και από το επίπεδο της συνεργασίας».
Η επιτροπή – καθοδηγούμενη από δύο πρώην γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών – είναι ένα σύνθετο πρόγραμμα του Κέντρου Νίξον, του Ουάσιγκτον Think Tank και του Κέντρου Belfer για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου του Harvard.
Περιγράφοντας τις τρέχουσες σχέσεις ως «βαθιά περίπλοκες», η έκθεση υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Μόσχα δεν είναι εχθρική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, «τουλάχιστον όχι ακόμα». Ακόμα και αν οι διπλωματικές σχέσεις καταρρεύσουν ολοκληρωτικά, η Ρωσία δεν έχει την θέληση ή τους πόρους για να ξεκινήσει έναν καινούριο Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
Και οι δύο κυβερνήσεις ευθύνονται για την αρνητική εικόνα των σχέσεων. Η ανοικοδόμηση δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι τα αμυντικά συστήματα στην Πολωνία και την Τσεχία δεν έχουν στόχο την Ρωσία, αισθήματα δυσαρέσκειας έχουν εξαπλωθεί ευρέως στη Μόσχα.
Η επιτροπή πρότεινε στην κυβέρνηση Ομπάμα να «δει με άλλο μάτι» τις αμερικανικές αμυντικές θέσεις στην Ανατολική Ευρώπη και να συγκεντρωθεί στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής από το Ιράν αντί στη συνεργασία με τη Ρωσία.
Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συνεργασία με την Ρωσία είναι πολύ έντονο. Σύμμαχοι – κλειδί των Αμερικανών αναμφίβολα θα επιθυμούσαν μια προσέγγιση, καθώς με τον τρόπο αυτό η Τεχεράνη θα λάβει ένα σημαντικό μήνυμα αφενός και αφετέρου θα αποτραπούν νέοι κίνδυνοι από μια πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικών θέσεων της Μόσχας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα συναντηθούν στο Λονδίνο στις αρχές του επόμενου μήνα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Οικονομικής Συνόδου.
Άλλη μια κίνηση συνεργασίας των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, είναι η δήλωση πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών για επέκταση των μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά στην Ουκρανία και την Γεωργία, προς το παρόν. Ωστόσο, επισημαίνεται η ύπαρξη «ειδικών» σχέσεων του ΝΑΤΟ με τις δύο πρώην Σοβιετικές χώρες.
Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι έχουμε κάθε δυνατότητα ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να ανοίξουμε μια νέα εποχή στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».
www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube