Weather Icon
Γεωοικονομία , Ιράν 11 Μαρτίου 2009

Μ. Αχμαντινετζάντ: «Στο χείλος της κατάρρευσης το καπιταλιστικό σύστημα»

Μ. Αχμαντινετζάντ: «Στο χείλος της κατάρρευσης το καπιταλιστικό σύστημα»

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα στους ηγέτες που μετέχουν σε περιφερειακή σύνοδο με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία διεξάγεται στην Τεχεράνη, ότι το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
«Το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μιλώντας στους ηγέτες που…μετέχουν σε περιφερειακή σύνοδο με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία διεξάγεται στην Τεχεράνη.
Κατά την έναρξη της μονοήμερης συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO), στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, ανάμεσά τους η Τουρκία, το Πακιστάν και άλλες γειτονικές με το Ιράν χώρες, ο Αχμαντινετζάντ πρότεινε να χρησιμοποιείται ένα «κοινό νόμισμα» στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών-μελών.
«Μετά την κατάρρευση της κλειστής σοσιαλιστικής οικονομίας, η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται και εκείνη στο χείλος της κατάρρευσης», είπε ο Αχμαντινετζάντ στην ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Η φιλελεύθερη οικονομία και η ελεύθερη αγορά απέτυχαν», είπε ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος επικρίνει συχνά τη Δύση.
Το Ιράν, η Τουρκία και το Πακιστάν είναι ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα περιλαμβάνει επτά ακόμη χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους και το Αφγανιστάν.
Στη σύνοδο της Τεχεράνης αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία σε μια περιοχή, που διαθέτει μεγάλα ενεργειακά αποθέματα.
Ο Αχμαντινετζάντ έκανε μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης και εμπορίου του ECO και νομισματική συνεργασία.
«Πρέπει να σχεδιαστεί η διαδικασία της απόκτησης ενός κοινού νομίσματος για το εμπόριο και τις συναλλαγές μεταξύ των μελών και μελλοντικά με άλλες χώρες και γείτονες», είπε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube