Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 3 Μαρτίου 2009

Επιφυλάξεις του Ισραήλ για το διάλογο ΗΠΑ-Ιράν

Επιφυλάξεις του Ισραήλ για το διάλογο ΗΠΑ-Ιράν

Η ισραηλινή ηγεσία προτίθεται να παρουσιάσει στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που επισκέπτεται το Ισραήλ, τις επιφυλάξεις της για τον διάλογο που η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αρχίσει με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σχετικό έγγραφο το οποίο έχει εκπονηθεί από κοινού από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας και το οποίο συνιστά στην ισραηλινή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια «θετική στάση απέναντι στον διάλογο Ουάσινγκτον-Τεχεράνης», επισημαίνοντας παράλληλα τους…κινδύνους που αυτός ενέχει.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο του εγγράφου.
Σύμφωνα με την κοινή πρόταση των δύο υπουργείων, οποιουδήποτε διαλόγου με το Ιράν πρέπει να προηγηθεί η επιβολή «αυστηρών κυρώσεων» σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού η Τεχεράνη συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι συνομιλίες πρέπει επίσης να είναι χρονικά οριοθετημένες, ώστε να μην επωφεληθεί το Ιράν για να κωλυσιεργεί και παράλληλα να συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος.
Τέλος, καλείται η Ουάσινγκτον να αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα της πραγματοποίησης ενός τέτοιου διαλόγου πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν.
Σύμφωνα με τη Haaretz, το κείμενο αυτό εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα με τη Χίλαρι Κλίντον με την ευκαιρία της πρώτης της επίσκεψης στο Ισραήλ ως υπουργού Εξωτερικών.
ΑΠΕ – ΜΠΕ – ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube