Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2009

Το «σύνδρομο του Βιετνάμ» κατατρύχει την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ

Το «σύνδρομο του Βιετνάμ» κατατρύχει την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ


«Η NEA δυτική διάσταση της στρατηγικής στηρίζεται στην έννοια των μηδενικών θανάτων στον πόλεμο. Η σύλληψη αυτή είναι αποτέλεσμα του “συνδρόμου του Βιετνάμ”, όταν δηλαδή οι ΗΠΑ έχασαν 58.000 άνδρες χωρίς να κερδίσουν τον πόλεμο. Το σύνδρομο αυτό έγινε εμφανές στη Βηρυτό, το 1982, όταν οι Αμερικανοί έχασαν 241 πεζοναύτες σε μιαεπίθεση αυτοκτονίας και αποσύρθηκαν από τον Λίβανο. Το ίδιο έγινε και στη Σομαλία, από την οποία οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν το 1993 όταν έχασαν 19 άνδρες».
Τα παραπάνω εξηγεί σε συνέντευξή του στην Le Nouvel Observateur ο Ζεράρ Σαλιάν, ειδικός της στρατηγικής και της γεωπολιτικής, συγγραφέας πολλών βιβλίων, με το τελευταίο να τιτλοφορείται «Η νέα τέχνη του πολέμου».
Oπως σημειώνει, ο πρώτος αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ έγινε με στόχο τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η δυτική συμμαχία έχασε 250 άνδρες (από τους οποίους ούτε το ένα τέταρτο δεν ήταν Αμερικανοί). Αν και αποφασίστηκε να μην υπάρξει επίσημος απολογισμός από την πλευρά των Ιρακινών, υπολογίζεται ότι οι νεκροί στην πλευρά αυτή έφτασαν τους 35.000 ως 50.000 άνδρες.
Μπορούν τα δυτικά στρατεύματα να κερδίζουν στη σημερινή εποχή μη τακτικούς πολέμους; «Δεν μπορεί να πολεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα για την ελευθερία ενός λαού ξένα στρατεύματα που δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα ούτε τον πολιτισμό μιας χώρας», απαντά ο Ζεράρ Σαλιάν. «Αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν χάνουν τη ζωή τους άμαχοι προκειμένου να μη σκοτωθούν ξένοι στρατιώτες. Η κοινή γνώμη των δυτικών χωρών, κυρίως στην Ευρώπη, εμφανίζεται πολύ απρόθυμη να δεχθεί στρατιωτικές απώλειες. Υπάρχει σήμερα μια νέα κοινωνική διάσταση της στρατηγικής. Οι ευαισθησίες μας έχουν αλλάξει». (Πηγές: ΑΠΕ, Le Nouvel Observateur)
ΕΞΠΡΕΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube