Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Μαρτίου 2009

ΗΠΑ: Επί τάπητος το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Επί τάπητος το Αφγανιστάν

Μία ευρεία γκάμα επιλογών για το Αφγανιστάν εξετάζουν οι συνεργάτες του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στον οποίο έχουν γίνει και οι σχετικές εισηγήσεις, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένα να συζητήσουν την αναθεώρηση της πολιτικής στο Αφγανιστάν, η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν από το προεδρικό ταξίδι στην Ευρώπη.
Ένα από τα στελέχη είπε ότι ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται είναι ηπλήρης αποκλιμάκωση της αμερικανικής αποστολής για να επικεντρωθεί μόνο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, μία επίθεση για την καταστολή της ανταρσίας στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι ιδιαίτερα βίαιη και μια ευρεία εκστρατεία για την προστασία των πολιτών σε όλη την χώρα.
Άλλος αξιωματούχος είπε ότι στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν ένα είδος «πολιτικού χειμάρρου» από εκατοντάδες πολιτικά στελέχη των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο βετεράνος διπλωμάτης Πίτερ Γκαλμπρέηθ, ο οποίος θα είναι εκ των αναπληρωτών του ανώτατου εκπροσώπου του ΟΗΕ.

Διεύρυνση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, εξετάζεται και μία μεγάλη διεύρυνση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της χώρας.
Η εφημερίδα γράφει ότι σε εισήγηση που έχει υποβληθεί στον πρόεδρο, τίθεται ως στόχος να διπλασιαστούν οι στρατιώτες και αστυνομικοί που υπηρετούν σήμερα και να φτάσουν τις 400.000 προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις για το κόστος του προγράμματος αυτού ποικίλουν από 10 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα έξι ή επτά χρόνια.
Άλλο στέλεχος είπε ότι η κάθε επιλογή προϋποθέτει διαφορετικά επίπεδα αμερικανικών στρατευμάτων, υπονοώντας ότι παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο σε μειούμενη κλίμακα οι πόροι που απαιτούνται για ένα εθνικό πρόγραμμα για την ασφάλεια του πληθυσμού και την καταστολή της εξέγερσης, προσπάθεια που απαιτεί μεγάλο κόστος σε μία περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταφεύγει στο δανεισμό για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και να αναζωογονήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Απρόθυμος ο Ρόμπερτ Γκέητς
Χωρίς να συζητήσει λεπτομερώς την αναθεώρηση της πολιτικής, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς είπε ότι είναι απρόθυμος να εμπλακεί σε μια δέσμευση χωρίς ημερομηνία λήξης στο Αφγανιστάν.
«Ανησυχώ ότι οι Αφγανοί καταλήγουν να μας βλέπουν όχι ως εταίρους και συμμάχους τους, αλλά ως μέρος του προβλήματός τους», είπε ο Γκέητς καθώς επτά χρόνια μετά από την ανατροπή των Ταλιμπάν, αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν κερδίζουν τον πόλεμο και υπάρχει διαρκής αύξηση της βίας και των θανάτων τόσο Αφγανών πολιτών, όσο και αμερικανών στρατιωτών.

Επιθέσεις στο Πακιστάν
Η New York Times έγραψε ότι κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εισηγούνται επιθέσεις με πυραύλους μέσα στο Πακιστάν, στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, η οποία συνορεύει με το Νότιο Αφγανιστάν, όπου γίνονται οι πιο σκληρές μάχες και όπου εκτιμάται ότι έχει βρει ασφαλές καταφύγιο η ανατραπείσα ηγεσία των Ταλιμπάν.
Στέλεχος της κυβέρνησης όμως υποβάθμισε την πρόταση λέγοντας ότι δεν γίνεται σοβαρά και δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιηθούν στο πυκνοκατοικημένο Μπαλουχιστάν, όπου η πακιστανική κυβέρνηση έχει επαρκή διείσδυση και έλεγχο, οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποιούνται στην αραιοκατοικημένη περιοχή των φυλών, όπου η κυβερνητική παρουσία και επιρροή είναι περιορισμένες.
Ο Γκέητς έχει πει ότι το θέμα των Ταλιμπάν στο Μπαλουχιστάν είναι «κυρίως πρόβλημα και πρόκληση που πρέπει να αναλάβουν οι πακιστανοί».
Δύο άλλα στοιχεία που εξετάζονται είναι η αύξηση της των αμερικανών ειδικών που θα αντιμετωπίσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες του Αφγανιστάν και μία επικοινωνιακή εκστρατεία για να πειστούν Αφγανοί, Πακιστανοί και Ευρωπαίοι να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube