Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Μαρτίου 2009

Ανοιχτή η Τεχεράνη σε προσέγγιση με τις ΗΠΑ

Ανοιχτή η Τεχεράνη σε προσέγγιση με τις ΗΠΑ

Το Ιράν θα αλλάξει στάση εάν και οι ΗΠΑ αλλάξουν στάση απέναντι στη χώρα του, τόνισε ο Χαμενεΐ.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η Ιρανική Δημοκρατία δε θα αλλάξει συμπεριφορά εάν δεν αλλάξει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του επί της προεδρίας του ΜπαράκΟμπάμα.
«Δεν έχουμε καμία εμπειρία από το νέο πρόεδρο και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Αλλάξτε και θα αλλάξει και η δική μας στάση. Εάν δεν αλλάξτε στάση να ξέρετε ότι ο λαός μας έγινε πιο δυνατός τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να αντιστέκεται», τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη Μασχάντ του βορειοανατολικού Ιράν, η οποία μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε την ιστορική πρωτοβουλία να απευθύνει απευθείας στους Ιρανούς ηγέτες σε μήνυμά του με την ευκαιρία του ιρανικού Νέου Έτους αργά την Πέμπτη, προτείνοντάς τους να δώσουν ένα τέλος στις εχθρικές σχέσεις των τελευταίων 30 ετών. Ωστόσο, ο Ιρανός ηγέτης αντέδρασε συγκρατημένα και ζήτησε έργα και όχι μόνο λόγια.
Ο Χαμενεϊ κατέκρινε επίσης το σημείο της ομιλίας στο οποίο ο Ομπάμα τονίζει ότι το Ιράν δεν μπορεί να κατακτήσει τη θέση που του αρμόζει στην κοινωνία των εθνών με «την τρομοκρατία και τα όπλα».
«Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος μάς στέλνει ευχετήριο μήνυμα με την ευκαιρία του Νέου Έτους, αλλά ταυτόχρονα μάς κατηγορεί και πάλι ότι υποστηρίζουμε την τρομοκρατία και ότι επιδιώκουμε την κατασκευή ατομικών όπλων», τόνισε.
Την ομιλία του ο Χαμενεΐ εκφώνησε όπως κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα του νέου έτους στο μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά, ιερό τόπο προσκυνήματος των σιιτών μουσουλμάνων.
Ο Ιρανός ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική πρόταση για επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών που διακόπηκαν πριν από 30 χρόνια με την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας από ισλαμιστές φοιτητές στην Τεχεράνη και την ομηρία Αμερικανών διπλωματών.
«Μάς λένε να διαπραγματευτούμε και να αποκαταστήσουμε διπλωματικές σχέσεις. Μιλούν για αλλαγή. Μα, τι άλλαξε; Που είναι τα σημάδια της αλλαγής; Ηρατε τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αποδεσμεύσατε τα κεφάλαιά μας που έχετε παγώσει στις ΗΠΑ, θέσατε τέλος στην εχθρική προπαγάνδα κατά της χώρας μας, σταματήσατε την άνευ όρων υποστήριξή σας προς το σιωνιστικό καθεστώς;», διερωτήθηκε ο Χαμενεΐ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube