Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 21 Μαρτίου 2009

Απογοήτευση και έκπληξη στις ΗΠΑ για την ισπανική αποχώρηση από το Κόσοβο

Απογοήτευση και έκπληξη στις ΗΠΑ για την ισπανική αποχώρηση από το Κόσοβο

«Η αποστολή δεν τελείωσε»
Βαθύτατη απογοήτευση και έκπληξη εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την απόφαση της Ισπανίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κοσσυφοπέδιο.
Η Ισπανία ανακοίνωσε την Πέμπτη μέσω του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο την πρόθεσή της να αποσύρει τους 600 άνδρες που έχει αποστείλει στο Κόσοβο, οι οποίοι τελούν υπό την διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης, μέχρι το τέλος του
καλοκαιριού.
Η Μαδρίτη κρίνει ότι η περιοχή είναι πλέον σταθερή και η παραμονή των ξένων δυνάμεων δεν έχει κανένα νόημα.
«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση της Ισπανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ και προσέθεσε:
«Το 1999 οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην αρχή ‘όλοι μαζί μέσα όλοι μαζί έξω’ και έτσι λογικά μας εξέπληξε η ισπανική απόφαση».
Οι ΗΠΑ κατ’ ουδένα τρόπο δεν ασπάζονται την ισπανική άποψη ότι η αποστολή στο Κόσοβο έχει πλέον ολοκληρωθεί, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αντιδρώντας στην κριτική των ΗΠΑ κυβερνητική πηγή στην Ισπανία ζήτησε να γίνει σεβαστή η θέση της χώρας, λέγοντας ότι «σεβόμαστε απολύτως τις θέσεις των άλλων χωρών, αλλά παράλληλα ζητάμε να σέβονται και οι άλλες χώρες τις δικές μας θέσεις».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα ότι η Ισπανία ενημέρωσε τις ΗΠΑ μέσω της υπουργού Αμυνας, λίγο πριν ανακοινώσει την πρόθεσή της για αποχώρηση από το Κόσοβο.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντες ντε λα Βέγκα διαβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους ΝΑΤΟϊκούς της συμμάχους για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το Κόσοβο.
«Εδώ και πολλούς μήνες ενημερώσαμε για την απόφαση σταδιακής αποχώρησής μας από το Κόσοβο και φυσικά οι Σύμμαχοί μας το γνώριζαν, το ΝΑΤΟ το γνώριζε» δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία είναι μεταξύ των πέντε χωρών από το σύνολο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube