Weather Icon

Προσέγγιση Γκιουλ σε κουρδική ηγεσία

Προσέγγιση Γκιουλ σε κουρδική ηγεσία

Επίσκεψη στο Ιράκ και συνάντηση με τον Μασούτ Μπαρζανί, τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής προγραμματίζει ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Ιράν.
Η πρώτη αυτή συνάντηση υψηλού επιπέδου τουρκικής και κουρδικής ηγεσίας προετοιμάζεται τη στιγμή που στην Αγκυρα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο Μασούτ Μπαρζανί ετοιμάζεται να απευθύνει δημόσια έκκληση στο PΚΚ να καταθέσει τα όπλα, στο…πλαίσιο του σχεδίου αμνηστίας που θα επεξεργασθεί η Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε σύντομη και ειρηνική λύση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία. Οι πρωτοβουλίες αυτές της Αγκυρας έρχονται αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της επίσκεψης Γκιουλ στην Τεχεράνη, η Αγκυρα δείχνει «συγκρατημένα αισιόδοξη». Ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος ζήτησε από όλους να αποφύγουν σχετικές δηλώσεις- προειδοποίησε ότι καμία διπλωματική κίνηση δεν θα είναι εύκολη, μετά από τριάντα χρόνια ακινησίας.
Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ως ενδιαφέρον ότι οι συνομιλητές του Τούρκου προέδρου στην Τεχεράνη αποφεύγουν να καταδικάσουν πολιτικά τις ΗΠΑ.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μετέφερε στους Ιρανούς ηγέτες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι διατεθειμένος να θέσει νέες βάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τεχεράνη και προέτρεψε την ιρανική ηγεσία να εκμεταλλευτεί τη «μεγάλη ευκαιρία».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube