Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Μαρτίου 2009

Κυπριακές Αρχαιότητες: Μόνιμη έκθεση από σήμερα

Κυπριακές Αρχαιότητες: Μόνιμη έκθεση από σήμερα

Γυναικεία πήλινα ειδώλια, άγνωστης προέλευσης, της Υστερο-Κυπριακής περιόδου ΙΙ (1450-1200 π.Χ.).

Τη μόνιμη έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζουν σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, οι Πρόεδροι της Ελλάδος και της Κύπρου, Κάρολος Παπούλιας και Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.
Γυναικεία πήλινα ειδώλια, άγνωστης προέλευσης, της Υστερο-Κυπριακής περιόδου ΙΙ (1450-1200 π.Χ.).
H έκθεση-διοργανωμένη με δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, και υπό την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή Β. Καραγιώργη-, εγκαινιάζεται 130 χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου αρχαίου κυπριακούαγγείου.
Η Κυπριακή Συλλογή Αρχαιοτήτων του Μουσείου, συγκροτήθηκε σταδιακά από τον 19ο αιώνα, με αγορές έργων της Αρχαιολογικής Εταιρείας και δωρεές συλλεκτών. Ο εμπλουτισμός συνεχίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με αγορές, δωρεές, και με πρόγραμμα επίσημης ανταλλαγής αρχαιοτήτων. Σήμερα, η Συλλογή αριθμεί περίπου 850 έργα, που αντιπροσωπεύουν όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης, από την Πρώιμη Χαλκοκρατία (περ. 2500 π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.).
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου και τα πλούσια μεταλλεία χαλκού, την ανέδειξαν -γρήγορα-, σε σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου, ανάμεσα στο Αιγαίο και την Εγγύς Ανατολή. Οι ανταλλαγές προϊόντων και ιδεών, αλλά και η συγχώνευση διαφορετικών παραδόσεων, δημιούργησαν έναν λαμπρό πολιτισμό, που αν και υιοθέτησε ανατολίτικα στοιχεία, διατήρησε την ιδιαιτερότητά του, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του.
Στη μόνιμη έκθεση παρουσιάζονται 180 έργα, που αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του αρχαίου κυπριακού βίου, όπως η θρησκεία, η τέχνη και το εμπόριο, ενώ παράλληλα τεκμηριώνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Κυπριακού πολιτισμού, καθώς και οι διαχρονικοί δεσμοί του με τον Ελληνικό. Περίτεχνα προϊστορικά και αρχαϊκά αγγεία, εντυπωσιακά ειδώλια αναθηματικού χαρακτήρα, χαρακτηριστικά γλυπτά με εμφανή την ελληνική επίδραση, όπως και αντιπροσωπευτικά χάλκινα αντικείμενα, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.
Την έκθεση συνοδεύει οπτικοακουστικό υλικό, που διευκολύνει τους επισκέπτες να εξοικειωθούν με το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια ιστορία του νησιού, όπως αυτή τεκμηριώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
NAYTEMPORIKI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube