REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Μαρτίου 2009

Το σχέδιο Ομπάμα για «απεμπλοκή» από το Ιράκ

Το σχέδιο Ομπάμα για «απεμπλοκή» από το Ιράκ

«Θα φέρουμε τους στρατιώτες στα σπίτια τους με όλες τις τιμές που τους αξίζει» υπόσχεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

New York Times
Ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Ιράκ παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος Ομπάμα, που δεσμεύθηκε να αποσύρει τα μάχιμα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη χώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2010 και το υπόλοιπο αμερικανικό προσωπικό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011. Η απόφαση υπογραμμίζει τη μετατόπιση των εθνικών προτεραιοτήτων, ένα μόλις μήνα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, που επιθυμεί να ενισχύσει τις συμμαχικές προσπάθειες στο ταραγμένο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το σχέδιο απεμπλοκής, η πλειοψηφία των 142.000 Αμερικανών που υπηρετούν σήμερα στο Ιράκ, θα έχουν εγκαταλείψει τη…χώρα μέχρι τον Αύγουστο του ερχόμενου έτους. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν, όμως, δύναμη 35.000 με 50.000 ανδρών στο Ιράκ, με αποστολή την προστασία Αμερικανών διπλωματών, την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Οι «μεταβατικές» αυτές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στο 2011, σύμφωνα με σχέδιο που είχε διαπραγματευθεί με την ιρακινή κυβέρνηση ο πρόεδρος Μπους πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. «Θέλω να είμαι όσο περισσότερο σαφής μπορώ και να σας πω απλά και ξεκάθαρα: μέχρι τις 31 Αυγούστου 2010, η μάχιμη αποστολή μας στο Ιράκ θα έχει ολοκληρωθεί. Θα φέρουμε τα στρατεύματά μας στα σπίτια τους, με όλες τις τιμές που τους αξίζουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιο απεμπλοκής στην ίδια στρατιωτική βάση όπου ο προκάτοχός του είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2003, λίγες ώρες προτού οι αμερικανικές δυνάμεις εισέλθουν στη Βαγδάτη: «Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική και τελική νίκη». Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα και αφού δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Ιρακινοί και περισσότεροι από 4.200 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τις ζωές τους, σε έναν πόλεμο που κόστισε 657 δισ. δολάρια, η ερμηνεία της τελικής νίκης έχει αλλάξει ριζικά. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες και τους στρατηγούς Πετρέους και Οντιέρνο για την «καλή δουλειά τους», επέκρινε όμως τον πρόεδρο Μπους για την απόφασή του να εμπλέξει τις ΗΠΑ στο Ιράκ. «Ο πόλεμος στο Ιράκ μάς δίδαξε οδυνηρό μάθημα για το πότε και πώς πρέπει να πολεμούμε. Η Αμερική πρέπει να εκστρατεύει μόνον αφού έχει καθορίσει σαφείς στόχους κι έχει ζυγίσει με ακρίβεια το κόστος των πράξεών της», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, που έτεινε στην ομιλία του διπλωματικό κλάδο ελαίας προς τη Συρία και το Ιράν, καλώντας τις δύο χώρες σε συνεργασία με στόχο την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Εσωκομματικοί τριγμοί συνόδευσαν, πάντως, την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί είχαν εκφράσει παράπονα από τις αρχές της εβδομάδας κιόλας για τον μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν επί ιρακινού εδάφους. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χάριν Ριντ, όμως, μετρίασε τις επικρίσεις του, μετά την ομιλία Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τα προεδρικά σχέδια «λογικά και αναγκαία». Ανάλογη στάση τήρησε και η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που χαιρέτισε την προεδρική πρωτοβουλία ως «μήνυμα ουσιαστικής λήξης του πολέμου». Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και μέλη της Βουλής, που υποστηρίζουν τα σχέδια απεμπλοκής του κ. Ομπάμα, ανέφεραν ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος οφείλει την ικανότητά του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ στην ενίσχυση δυνάμεων που έγινε υπό τη διοίκηση του στρατηγού Πετρέους. «Η μεγάλη επιτυχία της στρατηγικής ενίσχυσης δυνάμεων, που έγινε επί προεδρίας Μπους, μας επέτρεψε να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από το εάν οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να αντέξουν τις καταστροφικές συνέπειες μιας αποτυχίας στο Ιράκ στο πώς θα ενισχύσουμε και θα εδραιώσουμε τις εκεί επιτυχίες μας», είπε ο πρώην αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία,γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube