Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαρτίου 2009

Ανθελληνική πράξη η φυγή των τραπεζών από τα Βαλκάνια

Ανθελληνική πράξη η φυγή των τραπεζών από τα Βαλκάνια

Ενοχλημένος από τις βολές επιχειρήσεων και αγοράς κατά των τραπεζών με αφορμή το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της Alpha Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε πως «το πακέτο φτάνει και περισσεύει. Κι ερωτώ: Ήρθε πελάτης να μας ζητήσει χρήματα και του είπαμε όχι;». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο από την έκθεσή τους στα Βαλκάνια.

Του Λεωνίδα Λιάμη
«Φτάνει και περισσεύει» για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, σημειώνει ο πρόεδρος της Alpha Bank, αν και παραδέχεται πως καταγράφεται καθυστέρηση στην υλοποίησή του, χωρίς, όμως, ευθύνη των τραπεζών.
Παράλληλα, ο Γιάννης Κωστόπουλος θεωρεί αβάσιμους τους φόβους για την…έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, εγκαλεί τη Citigroup για επιπολαιότητα στην τελευταία της έκθεση και εκτιμά πως πρέπει να κατηγορηθούν ως ανθέλληνες και να μπουν στη φυλακή οι Έλληνες τραπεζίτες, αν αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την έκθεση (από 27 Φεβρουαρίου έως 8 Ιουνίου) της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank σε αίθουσα του αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, ο κ. Κωστόπουλος άφησε να εννοηθεί πως έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και η αγορά βάλλουν κατά των τραπεζών με αφορμή τα 28 δισ. ευρώ.

Ρευστότητα
«Πώς αλλιώς θα είναι κακές οι τράπεζες; Κάτι πρέπει να βρούνε…» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Alpha Bank, ο οποίος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «το πακέτο φτάνει και περισσεύει. Κι ερωτώ: Ήρθε πελάτης να μας ζητήσει χρήματα …που να μπορεί να τα λάβει από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας- και να του είπαμε όχι;».
Διευκρίνησε δε, πως η αγορά δεν κινείται μόνο με τα 28 δισ. ευρώ, καθώς «υπάρχει και ρευστότητα. Μην τρελαθούμε κιόλας. Ας έρθει να ζητήσει ο κόσμος λεφτά και θα τα βρούμε». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Γιώργος Αρώνης, που τον συνόδευε, υποστήριξε πως η ζήτηση δανείων στην Ελλάδα (αλλά αντιστοίχως και στα Βαλκάνια) έχει παρουσιάσει σημαντική κάμψη.
«Λαμβάναμε περί τις 200 αιτήσεις στεγαστικών την ημέρα και σήμερα ο αριθμός τους έχει πέσει στις 80 αιτήσεις. Άρα δεν υπάρχει θέμα ότι δεν έχουμε χρήματα». Αμφότεροι δε, επανέλαβαν πως περιμένουν αύξηση των επισφαλειών και υπενθύμισαν πως ήδη για το σκοπό αυτό η τράπεζα προχώρησε σε πολύ αυξημένες προβλέψεις.

Καθυστέρηση
Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας, ο τραπεζίτης τόνισε πως «καθυστερήσαμε πάρα πολύ και καθυστερούμε ακόμη, χωρίς ευθύνη των τραπεζών».
Δεν παρέλειψε, όμως, να παραδεχθεί πως αρχικώς «και οι τράπεζες κάναμε ο καθένας το μακρύ και το κοντό του». Ξεκαθάρισε όμως ότι «άπαξ και αποφασίστηκε και θεσπίστηκε ο νόμος, δεν είναι θέμα των τραπεζών, είναι θέμα διαδικασιών και αυτό είναι δύσκολο».
Όσον αφορά στους φόβους που εκφράζονται για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, ο κ. Κωστόπουλος το ξέκοψε: «Δεν υπάρχει θέμα. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Το σύνολο των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι 26 δισ. ευρώ. Λοιπόν; Άλλωστε κάτι θα μαζέψουν και οι καταθέσεις, γιατί τα καταστήματά μας στα Βαλκάνια, που είναι η περιοχή μας, ωριμάζουν».
Στο ερώτημα δε, αν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ο πρόεδρος της Alpha Bank δεν άφησε περιθώρια για τυχόν παρερμηνείες: «Όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένες. Αλλά αν το κάναμε αυτό θα έπρεπε να πάμε φυλακή ως ανθέλληνες?».
Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την εκτίμηση ότι δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των θυγατρικών στα Βαλκάνια, αλλά διαχώρισε -χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες- αγορές όπως η Ουκρανία και η Πολωνία. Σε ό,τι αφορά στο αν πρέπει ή όχι να δοθούν χρήματα από το «πακέτο» στις θυγατρικές, υποστήριξε πως «τα χρήματα δεν έχουν χρώμα.
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι το πακέτο άλλα χρήματα. Δεν είναι δολάρια. Ρευστότητα είναι. Σας ξαναλέω. Τη στιγμή που θα δώσουμε στον πελάτη μας στη Ρουμανία, ας πούμε, και δεν δώσουμε στον πελάτη μας στην Ελλάδα, τότε να μιλήσουμε. Είπαμε ποτέ όχι σε κανέναν;».

Για τις εκθέσεις
Αναφερόμενος τέλος στην έκθεση – καταπέλτη για τις ευρωπαϊκές (και ως εκ τούτου και τις ελληνικές) τράπεζες που έχουν δραστηριότητες στην Αν. Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ο κ. Κωστόπουλος με εμφανή εκνευρισμό έκανε λόγο για επιπολαιότητες. «Αφήστε το καλύτερα. Δεν κοιτούν το μαγαζί τους τώρα.
Θα μας πουν τι έλεγε ο αναλυτής αυτός για τη Citigroup πριν τρεις μήνες και μετά βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρότι δεν λέει άσχημα πράγματα για εμάς, ως τρόπος προσέγγισης ήταν απαράδεκτος. Βάλανε τα νούμερα στη σειρά και είπαν τόσο τοις εκατό ο καθένας. Επιπόλαια, επιεικώς?».

Ευθύνες
«Καθυστερήσαμε πάρα πολύ και καθυστερούμε ακόμη, χωρίς ευθύνη των τραπεζών», δήλωσε ο Γ. Κωστόπουλος. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «άπαξ και αποφασίστηκε και θεσπίστηκε ο νόμος, δεν είναι θέμα των τραπεζών, είναι θέμα διαδικασιών και αυτό είναι δύσκολο».

Βολές κατά της Citiroup
«Αφήστε το καλύτερα. Δεν κοιτούν το μαγαζί τους τώρα. Θα μας πουν τι έλεγε ο αναλυ-τής αυτός για τη Citigroup πριν τρεις μήνες και μετά βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά
«Παρότι δεν λέει άσχημα πράγματα για εμάς, ως τρόπος προσέγγισης ήταν απαράδεκτος. Βάλανε τα νούμερα στη σειρά και είπαν τόσο τοις εκατό ο καθένας. Επιπόλαια, επιεικώς?».

Κανένας κινδυνος απο τα Βαλκάνια
«Δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Το σύνολο των χορηγήσεων στα Βαλκάνια είναι 26 δισ. ευρώ. Λοιπόν; Αλλωστε κάτι θα μαζέψουν και οι καταθέσεις, γιατί τα καταστήματά μας ωριμάζουν».
Εάν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την περιοχή: Ο πρόεδρος της Alpha Bank δεν άφησε περιθώρια για τυχόν παρερμηνείες. «Οχι μόνο δεν είναι διατεθειμένες. Αλλά αν το κάναμε αυτό θα έπρε­πε να πάμε φυλακή ως ανθέλληνες».
Εξέφρασε, την εκτίμηση ότι δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των θυγατρικών στα Βαλκάνια, αλλά διαχώρισε -χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες- αγορές όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.
Σε ό,τι αφορά στο αν πρέπει ή όχι να δοθούν χρήματα από το «πακέτο» στις θυγατρικές υποστήριξε πως «τα χρήματα δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι το πακέτο άλλα χρήματα. Δεν είναι δολάρια. Ρευστότητα είναι. Σας ξαναλέω. Τη στιγμή που θα δώσουμε στον πελάτη μας στη Ρουμανία, ας πούμε, και δεν δώσουμε στον πελάτη μας στην Ελλάδα, τότε να μιλήσουμε. Είπαμε ποτέ όχι σε κανέναν;».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube