Weather Icon

Συνάντηση προέδρων Τουρκίας και Ιράκ-Κουρδικό ζήτημα

Συνάντηση προέδρων Τουρκίας και Ιράκ-Κουρδικό ζήτημα

Γκιούλ: “Αν χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας θα μοιραστούμε την ευτυχία, αν όχι, τους πόνους”

του Όμηρου Φωτιάδη
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό.
Στη συνάντηση που κράτησε σχεδόν μία ώρα εξετάστηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με πρώτο τον αγώνα κατά της δράσης των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη συνάντηση εξήρε τη σημασία της εδραίωσης της ασφάλειας στοΙράκ.
“Αν χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας θα μοιραστούμε την ευτυχία, αν όχι, τους πόνους” είπε κατά λέξη στον κο Ταλαμπανί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια γενικότερη αξιολόγηση της επίσκεψης που προγραμματίζει να κάνει ο Πρόεδρος Γκιούλ στη Βαγδάτη την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ιρακινός Πρόεδρος το βράδυ της Κυριακής είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια ώρα, με αντικείμενο την δράση του ΡΚΚ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Βαγδάτη και θα έχει συναντήσεις με το σύνολο των αξιωματούχων του Ιράκ.
Ασφαλείς πληροφορίες φέρουν τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός, εξάσκησαν ισχυρότατες πιέσεις στον Ιρακινό Πρόεδρο Κούρδο Μ. Μπαρζανί, για να συμπεριληφθούν στην επίσκεψη του Α. Γκιούλ, το Κιρκούκ, το Αρμπίλ και η Νατζάφ.
Ο Κούρδος Πρόεδρος του Ιράκ, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πραγματοποίηση του προτεινόμενου προγράμματος και έτσι συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, μόνο την Βαγδάτη.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Κούρδου Προέδρου του Ιράκ, στις προσωπικές του συναντήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους, δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα και ισχύ.
Η δημόσια δήλωση του Τούρκου Πρόεδρου, στην επικεφαλίδα του άρθρου, καταδεικνύει τις εντονότατες και επίπονες διαπραγματεύσεις με τον Κούρδο Πρόεδρο του Ιράκ.
Ουσιαστικά απειλεί τον Πρόεδρο του Ιράκ με «πόνους», δήλωση η οποία δεν αξιολογήθηκε δεόντως μέχρι τώρα….
Η Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) ανησυχούν τα μέγιστα, καθώς πληροφορίες φέρουν, τεράστιες ποσότητες του οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, θα παραδοθούν στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Πληροφορίες κάνουν αναφορές για υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και βαρέα όπλα, ελικόπτερα, μηχανοκίνητα μέσα, άρματα μάχης και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ήδη ικανός αριθμός Ιρακινών Κούρδων εκπαιδεύονται εντατικά από τους Αμερικανούς πάνω στα όπλα αυτά.
Παράλληλα, Ισραηλινοί Στρατιωτικοί σύμβουλοι, συνεχίζουν εντατικά την εκπαίδευση των Κουρδικών Δυνάμεων του Βορείου Κουρδιστάν.
Τα διπλωματικά ανοίγματα της Τουρκίας προς το Ιράν και την Συρία, σε ότι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Γάζα και την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Τουρκίας, μεταξύ Ισραήλ- Συρίας, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, δεν εκπορεύονται μόνο από τις τάσεις της Τουρκίας για ηγεμονισμό και την ανάδειξή της ως περιφερειακής δύναμης.
Κύριος στόχος της Τουρκίας, είναι η σύναψη συμμαχιών με την Συρία και το Ιράν εναντίων της προοπτικής ιδρύσεως Κουρδικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία ανέλαβε αυτοβούλως τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να «πουλήσει εξυπηρετήσεις» στις ΗΠΑ και ως αντάλλαγμα να λάβει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για τα θέματα που την απασχολούν σοβαρά σχετικά με το Κουρδικό ζήτημα και το ενδεχόμενο δημιουργίας και επισήμου Κουρδικού Κράτους.
Οι σοβαρές αντεγκλήσεις μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων, Τουρκίας και Ισραήλ, με αφορμή τα γεγονότα της Γάζας, ανέδειξαν το Κουρδικό ζήτημα παγκοσμίως, αναγκάζοντας την Τουρκία, σε υποχώρηση με εύσχημο τρόπο…
Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, η περιοχή θα βιώσει μια πρωτοφανή έξαρση βίας. Το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος του Βορά, είναι βέβαιο πως θα δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τον Αραβικό νότο, όπως και στο παρελθόν. Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, έχοντας στα εδάφη τους συμπαγείς και πολυπληθείς Κουρδικούς πληθυσμούς, υπό το ΡΚΚ που συμμετέχουν στον ένοπλο αγώνα του, θα εκμεταλλευθούν την απουσία των ΗΠΑ για την πάταξη της ένοπλης δράσης και την καταστολή των αυτονομιστικών Κουρδικών τάσεων.
Το Ομόσπονδο Ιρακινό Κουρδιστάν, θα βρεθεί περικυκλωμένο από παντού, από αδίστακτους και εχθρικούς γείτονες με τουλάχιστον ένα πολεμικό μέτωπο στον νότο.
Ο μόνος μοχλός πίεσης που θα διαθέτει το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος, είναι οι ένοπλες δυνάμεις του ΡΚΚ στον βορά, στο έδαφος της Τουρκίας, Συρίας και Ιράν.
Το παραπάνω γεγονός, είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγων για την πάταξη της δράσης του ΡΚΚ εκ μέρους του Μ.Μπαρζανί.
Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, δεν έχει κανένα άλλο σκοπό, από το να διαμορφώσει την στάση της Τουρκίας απέναντι στους θερμούς συμμάχους των ΗΠΑ στο Ιράκ, Κούρδους του Βορείου Ιράκ.
Οι ΗΠΑ προωθούν την διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος μεταξύ ΡΚΚ και Τουρκίας με πολιτικά μέσα. Προτάσσουν τον αφοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων του ΡΚΚ την γενική αμνηστία των Κούρδων μαχητών και την νομιμοποίηση ενός Κουρδικού Πολιτικού Σχήματος .΄Ηδη οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα την Τουρκία για την παροχή όλο και περισσότερων δικαιωμάτων στους Κούρδους.
Το ΡΚΚ δέχεται να αφοπλιστεί οικειοθελώς και αυτοβούλως να διαλυθούν οι ένοπλες πτέρυγές του, με ένα και μοναδικό αντάλλαγμα…
Την παροχή αμνηστίας – χάριτος στον Ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την αποφυλάκισή του. Πρόταση που οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά και ήδη βρίσκονται σε προσεκτικές διαβουλεύσεις για το θέμα της αποφυλάκισης του ΄Απο με τους Τούρκους.
Η διάδοχη πολιτική κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν, είναι παντελώς ομιχλώδης…
Οι Κούρδοι Ηγέτες, Ταλαμπανί και Μπαρζανί, τα επόμενα χρόνια φυσιολογικά θα αποσυρθούν λόγο ηλικίας. Η φυλαρχική τους πρακτική φαίνεται πως δεν γίνεται πλέον αποδεκτή, από τους Κούρδους. Ο γιός του Ταλαμπανί και άλλοι συγγενείς του Μπαρζανί οι οποίοι προωθούνται ως διάδοχη πολιτική κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν, δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί από τον Κουρδικό λαό.
Το κενό εξουσίας που θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον στο Νότιο Κουρδιστάν, προκαλεί ισχυρή ανασφάλεια, τόσο στους Κούρδους, όσο και στην Τουρκίας, Συρία, Ιράν και ΗΠΑ. Ουδείς μπορεί να προβλέψει την μελλοντική πολιτική κατάσταση στο Νότιο Κουρδιστάν…Το ΡΚΚ κερδίζει συνεχώς οπαδούς και ο φυλακισμένος ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θεωρείται πλέον «εθνικός ήρωας»!
Η Τουρκία πραγματοποιεί μια πρωτοφανή οικονομική διείσδυση, σε όλα τα επίπεδα στο Νότιο Κουρδιστάν, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής εξάρτησης τις οποίες να χρησιμοποιήσει, ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού σύμφωνα με τις προθέσεις της. Ο Ταλαμπανί, θέλοντας να αμβλύνει τις σοβαρές ανησυχίες της ΄Αγκυρας, δήλωσε πως «η ανεξαρτησία των Κούρδων είναι μόνον ένα όνειρο. Η παραμονή τους εντός του Ιράκ συμφέρει από οικονομικής άποψης», στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.
Δήλωση η οποία μεθερμηνεύτηκε από Τούρκους αξιωματούχους, ως επιβεβαίωση της στρατηγικής οικονομικής διείσδυσης της Τουρκίας…
Η Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) παρουσιάζουν μια άνευ προηγουμένου δράση στο Νότιο Κουρδιστάν, και οργανώνουν σε όλα τα επίπεδα τους Τουρκομάνους .
Η δημόσια δήλωση Ταλαμπανί, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κάθετη άρνησή του, να επισκεφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, περιοχές όπου ζούνε συμπαγείς Τουρκομανικοί πληθυσμοί. Η ΜΙΤ προετοίμαζε μεγάλες κινητοποιήσεις των Τουρκομάνων, για την υποδοχή του Α. Γκιούλ, με σκοπό την προβολή των Τουρκικών διεκδικήσεων στις περιοχές αυτές.
Οι Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας, συνεπικουρούμενες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την δράση της ΜΙΤ.
Ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός της σταδιακής και συνεχούς μετακίνησης Τουρκομανικών πληθυσμών, προς τον νότο και στα όρια όπου αρχίζουν οι Αραβικοί πληθυσμοί. Το Κουρδικό καθεστώς του Βορείου Ιράκ, εδώ και 3 χρόνια, δίνει σοβαρά ανταλλάγματα στους Τουρκομάνους οι οποίοι δέχονται να μετακομίσουν στις νότιες περιοχές. Η Κουρδική Διοίκηση με τον τρόπο αυτό, θέλει να δημιουργήσει, μια «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ των Κούρδων και Αράβων, δημιουργώντας μια “ενδιάμεση περιοχή”η οποία και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σχεδόν βέβαιες βίαιες Αραβικές ενέργειες…
Το συνεχόμενο αυτό γεγονός και το Κουρδικό σχέδιο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η ΜΙΤ και ανησυχεί σοβαρά, για το τι μπορεί να προκύψει, από μια σύρραξη μεταξύ Κούρδων και Αράβων με τους Τουρκομάνους στην μεταξύ τους «ενδιάμεση περιοχή»…
Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, δημιουργεί εκρηκτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Το Κουρδικό αναδεικνύεται ως ο κυρίαρχος γεωστρατηγικός παράγων που θα διαμορφώσει την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Αμερικανοί αναλυτές, προσομοιάζουν την επερχόμενη κατάσταση στην περιοχή, σαν τα Βαλκάνια, και το Ομόσπονδο Κουρδικό Κράτος του Βορείου Ιράκ, σαν το Κόσσοβο και την FYROM…
Υποθέσεις εργασίας, πολλών «δεξαμενών σκέψης» των ΗΠΑ, αναφέρουν τις μεγάλες ομοιότητες του Κοσσυφοπεδίου με το Νότιο Κουρδιστάν, και τον αγώνα του UCK!
Η Τουρκία θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, καθώς υποστήριξε και υποστηρίζει με κάθε μέσο και τρόπο τους Κοσσοβάρους και τους «ψευδομακεδόνες» της ΠΓΔΜ.
Η δυναμική και οι εξελίξεις που διαγράφονται, μετά την σύγκρουση της Γεωργίας με την Ρωσία, και η γεωπολιτική κατάσταση που προέκυψε στην περιοχή, φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία, η οποία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Γεωργίας στην περιοχή.
Η Τουρκία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ίδια την δική της, υπερφίαλο πολιτική αμετροέπεια στα Βαλκάνια και τον Καύκαυσο, σε λίγο χρονικό διάστημα, σε ότι αφορά το Κουρδικό ζήτημα…Κατ΄επέκταση, και εφόσον αλλάξει άρδην την πολιτική της, θα έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής, στο Κυπριακό ζήτημα…
Η προβολή της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής υπεραξίας της Τουρκίας, στην ευρύτερη περίμετρό της, συνυπολογιζόμενης και της ηγεμονικής της διπλωματίας, θα την εγκλωβίσει δραματικά στο ζωτικό Κουρδικό πρόβλημα.
Η Τουρκία ως αυτόκλητος ηγεμόνας της περιοχής, εγκλωβίστηκε στην ίδια την πολιτική της, γεγονός που εφέλκυσε την μεγάλη προσοχή των ΗΠΑ, η οποία θέλει να εκμεταλλευθεί για τα δικά της συμφέροντα την «Τουρκική Νεοωθομανική ΄Επαρση».
Η Τουρκία προσφέρθηκε με μεγάλη προθυμία ως «εθελοντής» προς τις ΗΠΑ, για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεών της στην περιοχή, με αντάλλαγμα την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος υπέρ των συμφερόντων της…
Δεν συνυπολόγισε όλους τους άλλους παράγοντες, της ίδιας της δικής της πολιτικής, τους οποίους θα κληθεί να αντιμετωπίσει…Οι Ισραηλινοί με τις πρόσφατες δυναμικές τους αντιδράσεις και δηλώσεις, κατέδειξαν στην ουσία, τι θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία στο άμεσο μέλλον…Τον ίδιο της τον εαυτό…
Ουδείς μπορεί να κάνει και να καταθέσει ασφαλείς προβλέψεις για το τι μέλη γενέσθαι στην περιοχή και την πορεία που θα πάρει το Κουρδικό ζήτημα…
Ένα είναι σίγουρο. Η προσωπικότητα και το ειδικό βάρος του φυλακισμένου Κούρδου Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προβάλει όσο ποτέ άλλοτε, ως κυρίαρχος και ουσιαστικός παράγων για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή…
Προσωπικά πιστεύω πως η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, παρεξηγήθηκε από πολλούς συμπατριώτες μας. Μακροπρόθεσμα εξυπηρετεί τα Εθνικά μας συμφέροντα.
Η Τουρκία εισέπραξε το πρώτο «χαστούκι» από το Ισραήλ πρόσφατα…Εισέπραξε το δεύτερο «χαστούκι» πριν λίγες μέρες από το Ιράν δια στόματος του Αχμαντινετζάν.
Είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να μην γνώριζαν πως θα εισπράξει η Τουρκία το Ιρανικό «χαστούκι» και να την ώθησαν σε μια ενέργεια, εκ προοιμίου χαμένη..?
Η αποδόμηση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας της «Εργενεκόν», η οποία γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ-Ισραήλ, έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την μελλοντική στάση της Τουρκίας, στο Κουρδικό…
Ο Κούρδος Ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι αυτός που για δεκαετίες πολεμά με σθένος την «Εργενεκόν»…
Πλανώνται, πλάνην οικτράν άπαντες, εάν πιστεύουν πως οι δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ θα δεχθούν έναν αφοπλισμό, έναντι μιας επίπλαστης αμνηστίας και ενός δελτίου ειδήσεων στην Κουρδική…
Ο μόνος που μπορεί να αφοπλίσει το ΡΚΚ είναι ο ίδιος ο Ηγέτης του…
Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύσεις στο Κουρδικό ζήτημα είναι ο Α. Οτσαλάν…
Με τον μόνο που μπορεί να διαπραγματευθεί μια βιώσιμη λύση η Τουρκία είναι ο φυλακισμένος Ηγέτης των Κούρδων στο Ιμραλί…
Αργά η γρήγορα η Τουρκία θα κληθεί να το κάνει και μάλιστα με τις πιέσεις των ΗΠΑ.
ηγή: strategy-geopolitics

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube