Weather Icon
Ασία , ΟΗΕ 14 Μαρτίου 2009

Στο κατώφλι της Καμπούλ οι Ταλιμπάν

Στο κατώφλι της Καμπούλ οι Ταλιμπάν

Στις παρυφές της Καμπούλ έχουν φτάσει οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τη δήλωση ανώτατου διοικητή των ανταρτών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή.
Στις παρυφές της Καμπούλ έχουν φτάσει οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τη δήλωση ανώτατου διοικητή των ανταρτών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο οποίος δήλωσε ότι…είναι έτοιμοι να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή.
Οπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο η δήλωση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί σε προπαγάνδα εάν την πληροφορία δεν επιβεβαίωνε ένας εκ των ανώτατων αστυνομικών διοικητών της αφγανικής πρωτεύουσας.
Τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίδειξη δύναμης και θράσους εισβάλλοντας πάνοπλοι σε κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά της Καμπούλ σκοτώνοντας 20 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες.
HMERISIA

Επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν
Η ασφάλεια στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη φέτος ενώπιον μίας ανανεωμένης εξέγερσης των Ταλιμπάν, ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Η ασφάλεια στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη φέτος ενώπιον μίας ανανεωμένης εξέγερσης των Ταλιμπάν, ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-Μουν ανέφερε, στην τελευταία έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, πως το 2009 θα είναι ένα κρίσιμο έτος. Πρόσθεσε πως υπάρχουν λόγοι για μεσοπρόθεσμη αισιοδοξία.
“Η κυβέρνηση, οι δυνάμεις ασφαλείας και ο λαός του Αφγανιστάν, καθώς και οι διεθνείς εταίροι του, αντιμετωπίζουν μία κρίσιμη δοκιμασία το 2009”, αναφέρεται στην έκθεση.
“Η ασφάλεια εξακολούθησε να επιδεινώνεται. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης και της διεθνούς βοήθειας ήταν κατώτερα των προσδοκιών του λαού, καθώς οι Αφγανοί υποφέρουν από τις συνέπεις της ξηρασίας και μίας παγκόσμιας αύξησης στις τιμές των τροφίμων”.
Η έκθεση του Μπαν αναφέρει πως η κυριαρχία του νόμου στο Αφγανιστάν είναι “ανεπαρκώς θεσμοθετημένη” και οι καταχρήσεις δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη όσο θα έπρεπε. Αναφέρθηκε επίσης σε αναφορές για εκτεταμένη διαφθορά στην κυβέρνηση.
‘Ενα άλλο πρόβλημα είναι ο θάνατος αμάχων. Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε κατά 40% τον περασμένο χρόνο, φθάνοντας τους 2.118. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τους εξεγερμένους, ωστόσο το 39% προκάλεσαν διεθνείς και αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, ανέφερε ο Μπαν.
“Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ασφάλεια στο Αφγανιστάν θα επιδεινωθεί το 2009, υπάρχουν επίσης λόγοι για μεσοπρόθεσμη αισιοδοξία”, αναφέρει η έκθεση του Μπαν.
“Μία συνετή ανάπτυξη επιπλέον διεθνών στρατευμάτων, με κύριο στόχο την ασφάλεια του αφγανικού λαού, θα είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη”, είπε.
Άλλοι λόγοι αισιοδοξίας είναι τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για αναμόρφωση του υπουργείου και της αστυνομίας και οι προβλέψεις του ΟΗΕ για 20%-30% μείωση στην παραγωγή οπίου και μία πιθανή αύξηση του αριθμού των επαρχιών που δεν καλλιεργούν όπιο, αναφέρει ο Μπαν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ανανεώσει την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν αργότερα αυτό το μήνα. Η έκθεση του Μπαν εισηγείται την παράτασή της για ένα χρόνο.
SHMERINH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube