REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Μαρτίου 2009

ΗΠΑ: Σκέψεις για επέκταση του «μυστικού πολέμου» στο Πακιστάν

ΗΠΑ: Σκέψεις για επέκταση του «μυστικού πολέμου» στο Πακιστάν

Το ενδεχόμενο επέκτασης του «μυστικού πολέμου» των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών στο Πακιστάν, πολύ πέραν των ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την ομάδα των συμβούλων του για θέματα «εθνικής ασφαλείας», σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανώταταστελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, δυο διαβαθμισμένες εκθέσεις σχετικά με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που προωθήθηκαν στο Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες καλούν να επεκταθεί η «στοχοποιημένη» περιοχή ώστε να καταδιωχθούν οι Ταλιμπάν και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις σε ένα από τα σημαντικότερα προπύργιά τους, την πόλη Κουέτα και τα περίχωρά της.
Οι πυραυλικές επιθέσεις από μη-επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA έως σήμερα περιορίζονταν στις περιοχές των φυλών και δεν είχαν φθάσει ποτέ ως το Μπαλουχιστάν, που βρίσκεται πλάι στις περιοχές του Αφγανιστάν όπου σημειώνονται οι πιο σφοδρές εχθροπραξίες, σύμφωνα με τους Τάιμς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι πυραυλικές επιθέσεις στις περιοχές των φυλών ώθησαν ηγέτες των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα να αναζητήσουν καταφύγιο στην Κουέτα, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους, ανέφερε η εφημερίδα.
Το Ισλαμαμπάντ διαμαρτύρεται συχνά για τις πυραυλικές επιθέσεις επίσημα, με το επιχείρημα ότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Πακιστάν.
Παρ’ όλα αυτά σύμβουλοι του Ομπάμα τον καλούν να διατηρήσει σε ισχύ τις διαταγές που είχε δώσει ο πρώην πρόεδρος Τζωρτζ Ου. Μπους και προέβλεπαν επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator σε ευρύ φάσμα στόχων στις περιοχές των φυλών και από μικρές ομάδες των ειδικών δυνάμεων.
Κατά το δημοσίευμα των Τimes, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «εργαζόμαστε σκληρά για να ολοκληρώσουμε την επισκόπηση για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ζήτησε ο πρόεδρος».
Ουδείς άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δέχθηκε να μιλήσει επίσημα για το θέμα – η στάση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει ακόμα πάρει αποφάσεις και επίσης στον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος της πραγματοποίησης πληγμάτων εντός του εδάφους του Πακιστάν.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube