REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 23 Μαρτίου 2009

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία στην ΠΓΔΜ

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία στην ΠΓΔΜ

Προηγείται ο υποψήφιος του κόμματος VΜR-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VΜR-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, ωστόσο για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος ο οποίος θα γίνει σε δύο εβδομάδες (5 Απριλίου).
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κρατικήεκλογική επιτροπή και με καταμετρημένο το 16,20% των ψηφοδελτίων ο κ. Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, δεύτερος με ποσοστό 18,4% έρχεται ο υποψήφιος του κόματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι και τρίτος ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι (προέρχεται από το ΒΜΡ από το οποίο αποστασιοποιήθηκε μετά την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος αυτού να προκρίνει την υποψηφιότητα του κ, Ιβάνοφ) με ποσοστό 17,3%. Τέταρτος από τους επτά υποψηφίους, έρχεται ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ιμερ Σελμάνι με ποσοστό 12,7%.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο νέος πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο στον οποίο ο κ. Ιβανόφ θα αναμετρηθεί με έναν από τους κ.κ. Φρισκοφσκι ή Μπόσκοσκι.

Η ψηφοφορία
Ομαλά, σε γενικές γραμμές, διεξήχθη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ και των δημοτικών αρχών στους 85 δήμους της χώρας. Ωστόσο, προβλήματα παρουσιάστηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν 103 εκλογικά τμήματα, σε ορεινές περιοχές της χώρας, από το σύνολο των 2976 εκλογικών τμημάτων. Στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,5% επί των εκλογικών τμημάτων της χώρας – ενώ οι εγγεγραμμένοι στα τμήματα αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 1% επί του συνόλου των ψηφοφόρων – η εκλογική διαδικασία, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναληφθεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας ) και έκλεισαν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας).
Την ικανοποίηση τους για τον τρόπο διεξαγωγής των σημερινών εκλογών εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα,Φίλιπ Ρίκερ. Τις σημερινές εκλογές επέβλεψαν 524 ξένοι παρατηρητές, εκ των οποίων οι 297 ήταν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 53,9%. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στο 1.792.082 ψηφοφόρους.

Δηλώσεις
Ο πολιτικός κόσμος της χώρας επεσήμανε ότι οι σημερινές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους θεσμούς της χώρας, θα συνεχίσει με αφοσίωση και ειλικρίνεια τις συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με την εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας έτσι ώστε, με ειλικρινείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, να βρεθεί μια δίκαιη λύση, αποδεκτή και από την ΠΓΔΜ και από την Ελλάδα. Ο κ. Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε επίσης ότι «είναι γνωστό σε όλους πως, εάν οι εκλογές διεξαχθούν όπως πρέπει, θα εκπληρώσουμε τη σοβαρότερη προϋπόθεση στη διαδικασία ενσωμάτωσής μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Ο υποψήφιος του συκγκυβερνώντος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, Γκιόργκι Ιβάνοβ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι αναμένει αυτές οι εκλογές να είναι δίκαιες και δημοκρατικές διότι από αυτές εξαρτάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. «Με υπεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους όλων μας, θα συμβάλουμε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μακεδονίας και θα εκπληρώσουμε ό,τι αναμένεται από εμάς», τόνισε ο κ. Ιβάνοβ. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς σχεδιάζει να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ιβάνοβ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα πως το πρόβλημα θα μπορούσε να διευθετηθεί με κοινά αποδεκτή λύση: «Νομίζω ότι μετά τις εκλογές εδώ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, θα υπάρξει μια γενιά η οποία θα αντιληφθεί το πραγματικό πρόβλημα και θα το κλείσει με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση», δήλωσε ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE.
Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος διεμήνυσε ότι οι σημερινές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας και πως αναμένει να διεξαχθούν ελεύθερα και δημοκρατικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των αντιλήψεων των υποψηφίων για το μέλλον της ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανέφερε ότι, κατ’ αρχήν, θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ξένους εταίρους της ΠΓΔΜ και, κατόπιν, να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις. «Στην περίπτωση αυτή, ο νέος πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να περιμένει πολύ, διότι οι συνομιλίες έχουν προς στιγμήν παγώσει. Βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι η εγγύηση για τη μακεδονική ταυτότητα, τη γλώσσα και το έθνος, και μετά θα αναζητηθεί ένα όνομα για διεθνή χρήση το οποίο θα είναι προτιμότερο από αυτό που είχε αποδεχτεί το VMRO-DPMNE στο Βουκουρέστι, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», υπογράμμισε ο κ. Φρίτσκοφσκι, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης ότι με τη λύση για το όνομα που προσφέρει ο ίδιος, η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. «Είμαι ικανοποιημένος διότι μέχρι τις 2.00 μ.μ. στη Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν κατεγράφη κανένα εκλογικό επεισόδιο. Η ψηφοφορία διεξάγεται με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο. Διανύσαμε ήδη το ήμισυ της διαδικασίας η οποία ελπίζω ότι θα συνεχιστεί έτσι, ώστε να έχουμε επιτυχημένες εκλογές», ανέφερε.

Οι υποψήφιοι
Επτά υποψήφιοι – τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί – διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανείς από τους υποψηφίους δεν θα αποσπάσει σήμερα ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, όπως απαιτείται για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο. Έτσι, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος εκλογικής αναμέτρησης, δύο εβδομάδες μετά (στις 5 Απριλίου), στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν σήμερα τα μεγαλύτερα ποσοστά.
Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, έδειχναν ότι ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόρκι Ιβάνοβ, προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του. Κύριος αντίπαλος του κ. Ιβάνοβ στις εκλογές αυτές φέρεται να είναι ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κατέγραψε και ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, ο οποίος θα δώσει τη μάχη με τον κ. Φρίτσκοφσκι για το ποιος από τους δύο τους θα περάσει στον δεύτερο γύρο.
Το αξίωμα του προέδρου της χώρας στις εκλογές αυτές διεκδικούν ακόμη: ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι (προέρχεται από το VMRO-DPMNE από το οποίο όμως αποστασιοποιήθηκε μετά την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος αυτού να προκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Ιβάνοβ), ο Άγκρον Μπουτζάκου, υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του οποίου ηγείται ο Άλι Αχμέτι, η Μιρούσε Χότζα, υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) και ο Νάνο Ρούζιν, υποψήφιος του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, διεξάγονται και οι δημοτικές εκλογές στους 85 δήμους της χώρας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Υποψήφιος του VMRO-DPMNE για το δήμο αυτό είναι ο Κότσε Τραγιάνοφσκι, ενώ το SDSM υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Τίτο Πέτκοφσκι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube