Weather Icon

Τουρκία: Ανησυχία για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Τουρκία: Ανησυχία για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Τον «κίνδυνο» αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διακρίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.
«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει ο Μπαμπατζάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο NTV.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην…αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν με την Αρμενία, λέγοντας ότι «αυτό δεν θα ήταν λογικό για μια τρίτη χώρα να λάβει θέση ως προς το θέμα αυτό». «Ένα αρνητικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ θα βλάψει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Ερεβάν», προσθέτει.
Ωστόσο, τονίζει ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις».
Η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube