Weather Icon
Ασία , Ιράν 13 Μαρτίου 2009

Ακόμη και μέσω Ιράν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να εφοδιάζουν τις δυνάμεις τους

Ακόμη και μέσω Ιράν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να εφοδιάζουν τις δυνάμεις τους

The New York Times
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αναζήτηση νέων οδών ανεφοδιασμού των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν, οι οποίες θα παρακάμπτουν τη Ρωσία. Για το σκοπό αυτό μελετάται ακόμη και η επιλογή του Ιράν. Η προσπάθεια στοχεύει στη σταθεροποίηση της ροής εφοδίων προς τις νατοϊκές δυνάμεις, με δεδομένο ότι το πέρασμα Κάιμπερ στο δυτικό Πακιστάν που χρησιμοποιείται σήμερα γίνεται όλο και συχνότερα στόχος επιθέσεων από τους Ταλιμπάν, ενώ η γειτονική Κιργιζία αποφάσισε πρόσφατα να…κλείσει την αμερικανική βάση που λειτουργεί στην επικράτειά της. Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι η Ρωσία θα θέτει συνεχώς περιορισμούς στα εφόδια που θα διέρχονται από το έδαφός της με κατεύθυνση προς το Αφγανιστάν.
Η επιλογή του Ιράν, βεβαίως, δεν αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις, δεδομένων των ψυχρών διμερών σχέσεων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που διατηρούν δυνάμεις στο Αφγανιστάν, θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες για τη χρήση του οδικού δικτύου του Ιράν. Συγκεκριμένα, τα εφόδια θα μπορούσαν να μεταφέρονται ώς το λιμάνι Καμπαχάρ, στην Αραβική Θάλασσα και από εκεί -μέσω Ιράν και Ινδίας- στο Αφγανιστάν. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα πρόσφατα ανοίγματα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, προς την Τεχεράνη δεν αποσκοπούν στη χρήση του εδάφους του Ιράν για τη μεταφορά εφοδίων.

Τεταμένες σχέσεις
Υπενθυμίζεται ότι η σιιτική κυβέρνηση του Ιράν έχει εδώ και καιρό ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με τους σουνίτες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Ετσι, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αμερικανός στρατηγός του ΝΑΤΟ Τζον Κράντοκ δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν θα αντετίθετο στη μεταφορά εφοδίων από μέλη της μέσω Ιράν. «Επαφίεται στα κράτη-μέλη να βρουν τρόπους να εφοδιάσουν τις δυνάμεις τους» υπογράμμισε ο Κράντοκ.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα μελετήθηκαν και οι λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης οδού ανεφοδιασμού εκτός Ρωσίας. Ο αμερικανικός στρατός διοργάνωσε και σχετική συνάντηση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι και εταιρείες μεταφορών από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και την Τουρκία. Η πορεία που μελετάται θα ξεκινά από την Τουρκία και μέσω Καυκάσου θα φτάνει στο βόρειο Αφγανιστάν από την κεντρική Ασία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube