Weather Icon

Πλούσια η ατζέντα. Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία προανήγγειλε από την Αγκυρα η Χ.Κλίντον

Πλούσια η ατζέντα. Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία προανήγγειλε από την Αγκυρα η Χ.Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον με τον Τούρκο πρωθυπουργό
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιούνται το Σάββατο οι επαφές της Χίλαρι Κλίντον με την τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Στην ατζέντα, το θέμα του Ιράκ ειδικά σε σχέση με τις κινήσεις των Κούρδων, η ειρήνη στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα προανήγγειλε επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.
Μετά από τις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
«Είναι τιμή μου που επισκέπτομαι ξανά την Τουρκία. Αλλά αυτή την φορά για να επικεντρωθούμε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ειρήνη και την ευημερία» δήλωσε.
Σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τα ζητήματα του Ιράκ, του…Αφγανιστάν, της Μέσης Ανατολής, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Στη συνέχεια η κα Κλίντον συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.
Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία μέσα σε ένα μήνα και είπε πως συζήτησε με την τουρκική ηγεσία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν το Κυπριακό και η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Επανέλαβε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου με βάση τη διζωνική και δικοινοτική λύση.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα αιτήματα της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, είπε πως «βρισκόμαστε στις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού της αποχώρησης».
Στο ίδιο ερώτημα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το θέμα συζητείται και πως η Τουρκία είναι γενικά θετική.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube