Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Μαρτίου 2009

Πολιτικό πρόβλημα για τον Ομπάμα το “αρμενικό”

Πολιτικό πρόβλημα για τον Ομπάμα το “αρμενικό”

O Mπαράκ Ομπάμα αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του εξαγγελίες
O Mπαράκ Ομπάμα αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του εξαγγελίες
Το λεγόμενο “αρμενικό πρόβλημα” φαίνεται ότι συνιστά “πολιτικό πρόβλημα” για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να τηρήσει τις προεκλογικές δηλώσεις και να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς. Οι πιέσεις στον Ομπάμα ασκούνται ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία έχει…προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ θα πλήξουν τις διμερείς σχέσεις.
Η Τουρκία δεν δέχεται τα περί συστηματικής γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αν και παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν αρκετοί Αρμένιοι.
Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που είχε δημοσίως χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων. Οι άλλοι αμερικανοί πρόεδροι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο, για να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία, που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Τέσσερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Ομπάμα να κάνει δημόσια δήλωση ενόψει της 94ης επετείου από τις δολοφονίες των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου.
“Ως προεδρικός υποψήφιος υποστηρίξατε τη συζήτηση για να υποστηριχτεί η αναγνώριση της γενοκτονίας, λέγοντας ότι ‘η Αμερική αξίζει έναν ηγέτη που λέει την αλήθεια για την αρμενική γενοκτονία΄. Συμφωνούμε απολύτως μαζί σας”, γράφουν στην επιστολή τους προς τον Ομπάμα οι τέσσερις βουλευτές. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, Άνταμ Σκιφ και Φρανκ Παλόν και οι Ρεπουμπλικανοί, Τζορτζ Ραντάνοβιτς και Μαρκ Κερκ.
Ωστόσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα, μεταξύ αυτών η Χίλαρι Κλίντον και ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό “γενοκτονία” για τις σφαγές των Αρμενίων.
Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι περιμένουν και από άλλους βουλευτές να επαναφέρουν σχέδιο απόφασης στη Βουλή, με την οποία θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων.
skai.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube