REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Μαρτίου 2009

Σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας

Σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας

Ομιλία του Ρώσου διπλωμάτη, Βλ.Τσιζώφ, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, για τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας
Την ανάγκη να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο «χωρίς δαιμονοποίηση και χωρίς φετιχισμό», υπογράμμισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζώφ, αναφερόμενος στις ευρω-ρωσικές σχέσεις, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Ο ομιλητής, πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας του, μιλώντας στα ελληνικά, υπογράμμισε ότι χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για…να διαμορφωθεί ο Οδικός Χάρτης της σχέσης ΕΕ-Ρωσίας, ενώ η προετοιμασία για τη συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2006 και η σχετική διαπραγμάτευση καθυστέρησε 18 μήνες, δηλαδή ξεκίνησε μόλις τον Ιούλιο 2008.
Ο Ρώσος διπλωμάτης αναφερόμενος στις «κοινές αρχές και κοινές αξίες» στάθηκε στην έννοια της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» για να επισημάνει τη σχετικότητά της, «που φάνηκε στην περίπτωση της Κύπρου, η κατοχή της οποίας από υποψήφιο μέλος της ΕΕ συνεχίζεται».
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όμως -είπε ο κ.Τσιζώφ- λειτουργεί και ως “μονόδρομος”, όπως συνέβη στην περίπτωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, τις οποίες μπλόκαρε η Πολωνία και τις οποίες για πολλά χρόνια και πολλές προεδρείες προσπάθησαν να ξεμπλοκάρουν, προσκρούοντας στην έννοια της αλληλεγγύης προς την Πολωνία».
«Επί του θέματος, υπάρχει κι ένα πρόβλημα δεοντολογικό, διότι η ΕΕ ασκεί αυστηρό έλεγχο σε όσα εισάγει, αλλά λιγότερο αυστηρό σε όσα εξάγει», σημείωσε ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η διεύρυνση της ΕΕ με τα δέκα νέα μέλη αναβάθμισε τη θέση της Ρωσίας, ως εμπορικού εταίρου της ΕΕ, καθώς ο όγκος του εμπορίου της με τη Ρωσία ξαφνικά αυξήθηκε κατά 50%, λόγω των παλαιών και παραδοσιακών σχέσεων της Ρωσίας με τα νέα μέλη. Παρά ταύτα, οι “φαντασιακοί πόνοι” (από την περίοδο της Σοβιετικής ΄Ενωσης ή και παλαιότερα, από την περίοδο της ρωσικής αυτοκρατορίας) έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη διευρυμένη ΕΕ».
Ο κ.Τσιζώφ, τέλος, σημειώνοντας ότι ο βραδύς ρυθμός ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η ΕΕ διανύει μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, υποστήριξε πως η ΕΕ δεν είναι εύκολος εταίρος. «Ρωτήστε και την Κίνα ή τις ΗΠΑ. Όχι μόνον, επειδή, είναι ένα πολυκέφαλο τέρας, αλλά επίσης επειδή υπάρχει ένα πολύπλοκο σχήμα στις αρμοδιότητές της», κατέληξε.
STRATEGY-GEOPOLITICS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube