REAL TIME |

Weather Icon

Κίνα: Αίτημα στο ΔΠΔ για αναστολή της σύλληψης του Μπασίρ

Κίνα: Αίτημα στο ΔΠΔ για αναστολή της σύλληψης του Μπασίρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει την ισχύ του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, κάλεσε η διπλωματία της Κίνας.
Η Κίνα, σύμμαχος του Σουδάν και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των προσπαθειών να διωχθεί ο Μπασίρ.
Το Συμβούλιο έχει την δυνατότητα να αναστείλει την ισχύ των ενεργειών του ΔΠΔ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του.
Το ένταλμα σύλληψης είναι το πρώτο στην ιστορία που εκδίδεται εναντίον αρχηγού κράτους εν ενεργεία από το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη, αλλά πάντως δεν…κάνει λόγο περί γενοκτονίας αναφερόμενο στη σύρραξη στο Νταρφούρ, που κατά τον ΟΗΕ έχει κοστίσει τη ζωή 300.000 ανθρώπων από το 2003.
Το ένταλμα επισημοποιεί την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μπασίρ για επτά περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας – περιλαμβάνουν δολοφονίες, βιασμούς και βασανισμούς. Το τριμελές σώμα δικαστών που εξέδωσε το ένταλμα ανέφερε ότι δεν έχει επαρκή δεδομένα για να αποφανθεί εάν ο Μπασίρ μπορεί να κατηγορηθεί για γενοκτονία προς το παρόν.
Ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστοχώρου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Διαδίκτυο (www.fmprc.gov.cn) ανέφερε ότι το Πεκίνο ελπίζει πως θα εισακουστούν από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι εκκλήσεις Αφρικανικών και Αραβικών χωρών να ανασταλεί η δίωξη σε βάρος του Μπασίρ.
«Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα σεβαστεί και θα λάβει υπ’ όψιν του τις εκκλήσεις της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και του κινήματος των αδεσμεύτων, θα υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα… και θα ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναστείλει την εκδίκαση της υπόθεσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ σε γραπτό ανακοινωθέν.
Ωστόσο κατά τους περισσότερους αναλυτές μοιάζει απίθανο οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες-μέλη του ΣΑ να αφήσουν να εγκριθεί μια απόφαση αναστολής της δίωξης.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι η δίωξη του προέδρου του Σουδάν ενδέχεται να διαταράξει τις προσπάθειες ειρήνευσης στο Νταρφούρ.
Κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στο πετρέλαιο του Σουδάν. Το Πεκίνο έχει επίσης συμβάλλει κυανόκρανους στο Νταρφούρ.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube