REAL TIME |

Weather Icon

Μήπως δεν είναι ρόδινα για την Τουρκία;

Μήπως δεν είναι ρόδινα για την Τουρκία;


Σε άρθρο του Cüneyt Ülsever στη Hürriyet με τίτλο «Στους δρόμους των Βρυξελλών ο Ερντογάν», αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής ενδιαφέροντα:
“Εδώ και δύο ημέρες καταβάλλω προσπάθειες, προκειμένου να προειδοποιήσω αυτούς, οι οποίοι ερμηνεύουν την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας ως «υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία, προκειμένου αυτή να γίνει ο μεγάλος αδελφός στη Μέση Ανατολή».
Ας είναι, όμως, καλά ο Αγιατολλάχ Hamaney και ο Ahmedinejad, οι οποίοι διατύπωσαν τις δικές μου προειδοποιήσεις πολύ καλύτερα. Στην παράκληση του Γκιούλ «μην αφήσετε μετέωρο το χέρι, που τείνει ο Ομπάμα», ο Hamaney, αφού ανέφερε ότι…εδώ και τριάντα χρόνια ακούν τέτοιου είδους εκφράσεις, είπε: «Να αναμένουμε και να δούμε, διότι όσα λέγονται αρχικά, αργότερα λησμονούνται». Με τον τρόπο αυτό, έδειξε ότι από την αμερικανική κυβέρνηση το Ιράν περιμένει πιο συγκεκριμένα βήματα. Παράλληλα, και ο Ahmedinejad έστειλε τα δικά του μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα διπλωματικά αυτά λόγια στην απλή τουρκική σημαίνουν: «Εάν οι Αμερικανοί έχουν κάτι να μας πουν, να έρθουν να μας το πουν οι ίδιοι». Από την άλλη, και η Χαμάς, όσον αφορά το θέμα της τουρκικής διαμεσολάβησης στην απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, είπε στην Τουρκία: «Εσύ τραβήξου από τη μέση». Βέβαια, δεν γνωρίζουμε τι είπαν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, για τη «νεο-οθωμανικού» τύπου προσέγγιση της Άγκυρας. Όμως, εγώ μπορώ να εικάσω. Αν και ο πορθητής του Νταβός χειροκροτείται στους δρόμους της Μέσης Ανατολής, εντούτοις στα διπλωματικά σαλόνια η στάση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Προχθές, συνομιλούσα στις Βρυξέλλες με κάποιους Ευρωπαίους φίλους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την Τουρκία και υποστηρίζουν από καρδιάς την ένταξή της στην Ε.Ε.. Άκουσα τα περί Νταβός και από αυτούς. Οι φίλοι της Τουρκίας είναι πολύ εξοργισμένοι από τον Ερντογάν. Παράλληλα, μου εξήγησαν ότι στις Βρυξέλλες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. κυριαρχούν τρεις διαφορετικές ομάδες.
* Η πρώτη ομάδα είναι αυτή που υποστηρίζει την ένταξή της, εφόσον βεβαίως εκπληρώσει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια.
* Η δεύτερη ομάδα, αν και επισημαίνει ρητά τις πολιτιστικές διαφορές που υπάρχουν, εξετάζοντας το θέμα από την πλευρά της realpolitik θέλει την ένταξη της Τουρκίας με την αιτιολογία ότι μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.
* Η τρίτη ομάδα είναι αυτή, η οποία σκέπτεται ότι η Τουρκία ουδέποτε μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της Ε.Ε., για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς.
Ασφαλώς, η δήλωση Ερντογάν στο Νταβός άλειψε βούτυρο στο ψωμί της τρίτης ομάδας. Όμως, και η δεύτερη ομάδα οδηγήθηκε σε σκέψεις, ενώ οι φίλοι της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι η δήλωση αυτή έχει εξοργίσει πάρα πολύ και την πρώτη ομάδα!. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Με τα βήματα περί αλλαγής που μας υποσχέθηκε, μας εξαπάτησε και στο τέλος μας πούλησε».
Αλλά και όσον αφορά το σχέδιο Ναμπούκο, ο Ερντογάν, αν και μετά τα γύρισε, εμφανίστηκε εκβιαστικός προς την Ε.Ε., δημιουργώντας σοβαρές υποψίες για το κατά πόσο είναι όντως φίλος της Ευρώπης. Η υποστήριξη της Χαμάς, η σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και το Νταβός, έγιναν αιτία να κλονίσουν την ασφάλεια που οι Ευρωπαίοι αισθάνονται απέναντί του.
Παράλληλα, και το γεγονός ότι η σύζυγός του Εμινέ φώναξε ενώπιον των τηλεοπτικών δεκτών «ψεύτη» τον Ισραηλινό Πρόεδρο, χαρακτηρίζεται ως ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο.
Οι ίδιοι προέβησαν και σε μια προειδοποίηση: «Εάν μέχρι το τέλος του 2009 δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τότε η Τουρκία πρέπει να ξεχάσει εντελώς την Ε.Ε…”
Ανιχνεύσεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube