Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαρτίου 2009

Μυστική επιστολή Ομπάμα σε Μεντβέντεφ

Μυστική επιστολή Ομπάμα σε Μεντβέντεφ

Πρόσθετα κίνητρα προσφέρει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα ώστε να συμβάλει στην εκτόνωση της πυρηνικής αντιπαράθεσης με το Ιράν

Της Ελενας Μπέλλη
Την πλήρη αναδίπλωση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπό τη μοναδική προϋπόθεση η Μόσχα να συμβάλει ώστε η Τεχεράνη να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, η πρόταση διατυπώθηκε σε επιστολή που παρέδωσε ιδιοχείρως στον Ρώσο πρόεδρο πριν από τρεις εβδομάδες ο πολιτικός διοικητής του υπουργείου Εξωτερικών, Γούιλιαμ Μπερνς, κατά την…επίσκεψή του στη Μόσχα.

Υπονοείται…
Το περιεχόμενο της μυστικής επιστολής αποκαλύφθηκε από πηγές του υπουργείου, οι οποίες επισήμαναν ότι «η ανταλλαγή» δεν αναφέρεται ευθέως, υπονοείται ωστόσο σαφώς και στόχο έχει να προσφέρει στη Ρωσία πρόσθετα κίνητρα ώστε να συμβάλει στην εκτόνωση της πυρηνικής κρίσης με την Τεχεράνη.
Ούτως ή άλλως, η ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη προωθήθηκε από την κυβέρνηση Μπους ως «απάντηση» στην πυρηνική απειλή, κυρίως του Ιράν, και άρα η εξάλειψη αυτής της απειλής αφαιρεί από την αμερικανική πρόταση κάθε λόγο ύπαρξης.
Η παράδοση της επιστολής επιβεβαιώθηκε τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ρώσους. «Λάβαμε την επιστολή… ήταν η απάντηση στην επιστολή του Μεντβέντεφ προς τον Ομπάμα και περιείχε αξιολόγηση της κατάστασης αλλά όχι συγκεκριμένες προτάσεις για αμοιβαία δεσμευτικές αποφάσεις», δήλωσε, πάντως, η Νατάλια Τιμάκοβα, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Πρόθυμη
Ωστόσο, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, κατά την επίσκεψή του στη Μαδρίτη, βεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συζητήσει μία «νέα πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη», διαχώρισε όμως πλήρως τη θέση του από οποιαδήποτε «ανταλλαγή».
«Αν μιλάμε για «ανταλλάγματα», η τοποθέτηση δεν είναι σωστή και δεν θα αποβεί παραγωγική», διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ και εξήγησε ότι το ζήτημα του Ιράν «είναι διαφορετικό θέμα». Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ.

Συμφωνίες
«Πιστεύω ότι οι θετικές ενδείξεις που λαμβάνουμε από την Ουάσινγκτον θα μετατραπούν σε συμφωνίες», δήλωσε, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη της επιστολής Ομπάμα. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε, όμως, ότι «εάν η νέα αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και προσφέρει μία νέα πυραυλική δομή που θα ικανοποιεί την Ευρώπη και θα είναι αποδεκτή σε εμάς, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε».
Η αντιπυραυλική ασπίδα συνιστά το κυριότερο «αγκάθι» στις σχέσεις Ουάσιγκτον ? Μόσχας σε μία περίοδο που είναι εμφανής η προσπάθεια των δύο πλευρών να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις.

Συνεργασία και για το Αφγανιστάν
Η Ρωσία επέτρεψε για πρώτη φορά τη διέλευση μη στρατιωτικού υλικού του αμερικανικού στρατού από ρωσικό έδαφος προς το Αφγανιστάν ενώ τα διμερή θέματα θα απασχολήσουν και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Χ. Κλίντον και Σ. Λαβρόφ την Παρασκευή στη Γενεύη.
Ο Ομπάμα διαψεύδει
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε ως ανακριβή την πληροφορία, ότι η επιστολή του προς τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεβ συνδέει τα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα με την παροχή ρωσικής βοήθειας ως προς το Ιράν. Οι “Τάιμς της Νέας Υόρκης” αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα προσέφερε αυτή τη συμφωνία σε επιστολή που παραδόθηκε στον κ. Μενβέντεφ στη Μόσχα τον περασμένο μήνα από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι το δημοσίευμα “δεν χαραρτηρίζει επακριβώς την επιστολή του”. “Αυτά που αναφέρω στην επιστολή μου είναι αυτά που έχω πει και δημοσίως, γνωρίζοντας ότι το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας για το οποίο έχουμε συζητήσει να εγκαταστήσουμε στην Ευρώπη, στοχεύει όχι κατά της Ρωσίας αλλά κατά του Ιράν”,ανέφερε ο κ. Ομπάμα μιλώντας στον Τύπο από το Λευκό Οίκο μαζί με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. “Και αυτό ακριβώς που αναφέρω στην επιστολή μου είναι ότι στο μέτρο που θα καταφέρουμε να μειώσουμε την αποφασιστικότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα μειώσει παράλληλα και την πίεση, ή την αναγκαιότητα να διαθέτουμε ως ΗΠΑ ένα σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας”, ανέφερε ο κ. Ομπάμα απορρίπτοντας το χαρακτηρισμό του Τύπου, ότι επρόκειτο για μια επιστολή “δούναι και λαβείν”. Νωρίτερα εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου επιβεβαίωσε ότι η επιστολή ελήφθη αλλά δεν περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube