Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 3 Μαρτίου 2009

Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών ζητά την επιστροφή όλης της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών ζητά την επιστροφή όλης της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας


του Α. Βικέτου
Την επιστροφή όλης της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία είχε δημευθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς και δεν έχει επιστραφεί έως σήμερα, ζητάει από την αλβανική κυβέρνηση, το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών, το οποίο συνεδρίασε στο Δυρράχιο, έπειτα από πρόσκληση του αντιπροέδρου…του, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου.
Επίσης, ζητάει να επιστραφούν χωρίς καθυστέρηση και όσοι ιεροί τόποι -μοναστήρια, εκκλησίες, τζαμιά και «τεκέδες» (τόποι ιεροί των Μπεκτασίδων)- δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στους νόμιμους κατόχους τους, με τις εκτάσεις που αποτελούσαν μέρος της ιδιοκτησίας τους.
Οι ιεροί αυτοί τόποι είχαν καταργηθεί το 1967, επί του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, όταν είχε εγκαθιδρυθεί και το πρώτο άθεο κράτος στον κόσμο, και μετατράπηκαν σε διαμερίσματα ή σε χώρους πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή διασκέδασης, γυμναστικής ή αίθουσες προπαγάνδας.
Τα μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εκκλησιών στη σχετική ανακοίνωσή τους εκφράζουν εξάλλου τις ευχαριστίες τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο για την ευκαιρία που τους έδωσε να διαπιστώσουν την ανάπτυξη, που γνωρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή από τότε που της επετράπη πάλι να υπάρχει και να λειτουργεί.
Σήμερα τους 700.000 περίπου ορθοδόξους της Αλβανίας υπηρετούν 140 κληρικοί, που συνεχώς αυξάνονται, ανεγέρθηκαν περισσότεροι από 150 ναοί, αποκαταστάθηκαν 70 μονές και ιστορικά ορθόδοξα μνημεία και 160 ναοί, που έως τώρα έχουν επιστραφεί στην Εκκλησία, επισκευάσθηκαν.
Στο ίδιο διάστημα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας πήρε πρωτοβουλίες και δραστηριοποιήθηκε με έντονη παρουσία στους τομείς της Υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγροτικής ανάπτυξης, του Πολιτισμού και του διαθρησκειακού διαλόγου.
http://omogeneia.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube