Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Μαρτίου 2009

«Bιβλικές» απώλειες της Κίνας σε αμερικανικές μετοχές

«Bιβλικές» απώλειες της Κίνας σε αμερικανικές μετοχές

TO 50%, δηλαδή 80 δισ. δολάρια των επενδύσεων της σε αμερικανικές μετοχές, έχασε η Κίνα, εντός 12 μηνών εξαιτίας των βιβλικών απωλειών στα διεθνή χρηματιστήρια. Η «ασιατική τίγρης», η Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του αμερικανικού Δημοσίου και ήταν θέμα χρόνου να εισπράξει τις παρενέργειες της κρίσης. Η αρχή έγινε όταν η State Administration of Foreign Exchange (SAFE), η υπηρεσία διαχείρισης 2.000 δισ. δολαρίων των κινεζικών συναλλαγματικών διαθεσίμων, η αξία των οποίων ξεπερνά πλέον το 1 τρισ. δολάρια, αποφάσισε να
αλλάξει τακτική. Μεσούσης της κρίσης στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ (subprime market), η SAFE τριπλασίασε την αξία του χαρτοφυλακίου σε αμερικανικές μετοχές στο διάστημα Ιούνιος 2007-Ιούνιος 2008, φθάνοντάς την στα 100 δισ. δολάρια. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Dow Jones ανήλθε από 11.260 μονάδες, την Ιη Ιουνίου του 2006, στις 13.535 μονάδες την 29η Ιουνίου του 2007, σημειώνοντας αύξηση 20% και διασπώντας απρόσκοπτα για πρώτη φορά στην ιστορία του τα επίπεδα – ρεκόρ των 12 και 13 χιλιάδων μονάδων.
Το ποσό των κινεζικών απωλειών δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κινεζικές αρχές, καθώς αυτά τα ζητήματα χειρίζεται ένας μικρός αριθμός πολιτικών. Οι εκτιμήσεις γίνονται από τον Μπράντ Σέτσερ, οικονομολόγο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στη Νέα Υόρκη, όργανο το οποίο γνωρίζει ότι η SAFE είχε επενδύσει περί τα 160 δισ. δολάρια. Η Κίνα με την ιδιότητα του μεγαλύτερου πιστωτή του αμερικανικού Δημοσίου, διεκδίκησε στην τελευταία σύνοδο των G20 για λογαριασμό των αναδυόμενων οικονομιών του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) την αναβάθμιση της εκπροσώπησής τους άμεσα στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για την έξοδο από την κρίση.
Πηγή: Express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube