Weather Icon

Τουρκική προεδρική επίσκεψη στο Ιράκ για πρώτη φορά σε 33 χρόνια

Τουρκική προεδρική επίσκεψη στο Ιράκ για πρώτη φορά σε 33 χρόνια

H επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Ιράκ, όπως και τα ανοίγματα που επιχειρεί να κάνει η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο, έχουν ως κύριο στόχο τον έλεγχο του Κουρδικού, που μέρα με τη μέρα σφίγγει σαν θηλειά στο λαιμό του τουρκικού κράτους. Η φωτογραφία από τον εορτασμό του Νεβρόζ στο Ντιγιαρμπακίρ.

Επαφές Γκιουλ για το PKK
Την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του τουρκικού κράτους στο Ιράκ σε διάστημα μεγαλύτερο της 30ετίας πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προς ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η επίσκεψη έρχεται στον απόηχο δηλώσεων του Ιρακινού προέδρου ότι κουρδικά κόμματα θα απευθύνουν κοινή έκκληση προς το PKK να καταθέσει ταόπλα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Βαγδάτη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντηθεί με τον Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι. Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα συζητηθεί ευρεία γκάμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Τζαλάλ Ταλαμπανί είχαν έλθει ενώπιος ενωπίω και την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ιρακινός πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στις εργασίες του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο Τζαλάλ Ταλαμπανί προανήγγειλε ότι κουρδικά κόμματα του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ευρώπης πρόκειται να απευθύνουν από κοινού έκκληση προς τους αντάρτες του PKK να καταθέσουν τα όπλα.
Την κοινή έκκληση προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αναμένεται να απευθύνουν τα κουρδικά κόμματα σε σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου πιθανώς στο Αρμπίλ του Βόρειου Ιράκ, δήλωσε ο κουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει από την πλευρά της να εξετάσει τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες.
Η δράση του PKK αποτελεί πάγια πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ και η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις τουρκικές διασυνοριακές επιχειρήσεις του περασμένου έτους και τις κατηγορίες της Αγκυρας ότι το Ιράκ δεν σταματά τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί έκτοτε να συνεργαστούν στενότερα και να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Τον περασμένο Ιούλιο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον Νούρι αλ-Μαλίκι σχετικά με ευρύτερη συνεργασία στο εμπόριο, την ενέργεια και τη διανομή του νερού.
Με τη σειρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγκυρα το Δεκέμβριο ότι θα υπάρξει αυξημένη συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των ανταρτών του PKK.
NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube