Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Μαρτίου 2009

Στο κακουργιοδικείο το 2ο κατηγορητήριο για Εργκένεκον

Στο κακουργιοδικείο το 2ο κατηγορητήριο για Εργκένεκον

Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν ότι το δεύτερο – αποτελούμενο από 1.909 σελίδες – κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση Εργκενεκόν εστάλη χθες στο 13ο Κακουργιοδικείο της Κων/πολης.
Το κατηγορητήριο αυτό αφορά συλλήψεις και ευρήματα από την 6η, την 7η και την 8η επιχείρηση, που έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης της Εργκενεκόν, και περιλαμβάνει κατηγορίες εναντίον των στρατηγών ε.α. Χουρσίτ Τολόν και Σενέρ Ερουϊγκούρ, που βρίσκονται ήδη υπό κράτηση, για τους οποίους ζητείται ισόβια…κάθειρξη.
Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι συνεχίζεται η ανάκριση για 77 υπόπτους, εκ των οποίων οι 21 βρίσκονται ήδη υπό κράτηση. Αναφέρεται, επίσης, ότι και άλλοι 48 συλληφθέντες έχουν συμπεριληφθεί πρόσφατα στην ανάκριση. Τέλος, αναφέρεται, ότι 29 συλληφθέντες, κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις που έγιναν, δικάζονται χωρίς να έχουν προφυλακιστεί, ενώ συνεχίζεται η δίκη και για άλλα 35 άτομα, που και αυτά δεν έχουν προφυλακισθεί.
Το δικαστήριο έχει 15ημερη προθεσμία για την εξέταση του κατηγορητηρίου. Εάν δεν το κάνει δεκτό, θα το επιστρέψει στους Εισαγγελείς για επανεξέταση.
Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι με τα συλλαλητήρια για τη Δημοκρατία, που οργανώθηκαν το 2007, είχε γίνει προσπάθεια για την ανατροπή της κυβέρνησης με μη δημοκρατικούς τρόπους, γίνεται αναφορά και στη σχέση ΡΚΚ – Εργκενεκόν, ενώ οι στρατηγοί ε.α. Εγουϊγκούρ και Τολόν κατηγορούνται ως διοικούντες παράνομη οργάνωση και ζητείται και για τους δύο ισόβια κάθειρξη.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και διάλυσης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με τη χρήση βίας ή για απόπειρα περιορισμού των αρμοδιοτήτων και των δύο [Βουλής και κυβέρνησης] εν μέρει ή πλήρως. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε υποκίνηση για ένοπλο ξεσηκωμό εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, για χρησιμοποίηση μυστικών εγγράφων, για εξασφάλιση εγγράφων σχετικών με την ασφάλεια του κράτους και για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης.
Το δεύτερο κατηγορητήριο χωρίζεται σε 5 κεφάλαια:

* Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην πρώτη φάση της ανάκρισης Εργκενεκόν και καταγράφεται περίληψη του πρώτου κατηγορητηρίου.
* Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις επόμενες φάσεις της ανάκρισης και εξηγείται η δομή της οργάνωσης Εργκενεκόν.
* Στο τρίο κεφάλαιο εξηγούνται γενικά τα αδικήματα, που διέπραξε η οργάνωση, και συμπεριλαμβάνεται μια συνολική αναφορά.
* Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις λοιπές δραστηριότητες της οργάνωσης και στη σχέση της με άλλες οργανώσεις, με ΜΚΟ και με ΜΜΕ.
* Στο πέμπτο, τέλος, κεφάλαιο αναφέρονται οι προσωπικές δραστηριότητες των αναγραφομένων στο κατηγορητήριο υπόπτων, τα αδικήματα που έχουν διαπράξει και οι διασυνδέσεις τους.

Η αποστολή του δεύτερου κατηγορητηρίου στο αρμόδιο για την υπόθεση 13ο Κακουργιοδικείο της Κων/πολης αναφέρεται σε όλο το σημερινό Τύπο, ενώ υπογραμμίζεται ότι έγινε γνωστή η προετοιμασία και τρίτου κατηγορητηρίου για την ίδια υπόθεση.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube