Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαρτίου 2009

Νέες έρευνες ζητεί η Κύπρος για τους 1.619 αγνοουμένους

Νέες έρευνες ζητεί η Κύπρος για τους 1.619 αγνοουμένους

Επιμένει η κυπριακή κυβέρνηση να επεκταθούν οι έρευνες για την ανεύρεση αγνοουμένων και στις στρατιωτικές περιοχές στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Αν συμβεί αυτό, τότε ανοίγονται νέες προοπτικές στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, αφού ως τώρα από τους συνολικά 1.619 αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974 απέμειναν προς αναζήτηση (και εν συνεχεία προς αναγνώριση με τη μέθοδο του DΝΑ) 1.468, αριθμός ο οποίος θεωρείται μεγάλος. Τα τελευταία 35 χρόνια οι τουρκικές δυνάμεις αρνούνταν ότι υπήρχαν αγνοούμενοι, αλλά μετά τους ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου και την ομολογία του τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 ελληνοκύπριους αιχμαλώτους το θέμα τέθηκε και πάλι επίτάπητος.
Οι κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αλήθειας» , φαίνεται ότι άλλαξαν στάση και τώρα συνηγορούν στη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό λειψάνων και μέσα σε στρατιωτικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν με ποιον τρόπο θα διεξαχθούν οι έρευνες. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του 38% του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τους Τούρκους στρατιωτική περιοχή ή στρατιωτική ζώνη και μάλλον θεωρείται πολύ δύσκολο να εισέλθουν σε αυτό συνεργεία, ιατροδικαστές και μπουλντόζες για ανακάλυψη ομαδικών τάφων. Η Λευκωσία τηρεί επιφυλακτική στάση κατά πόσον οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις θα επιτρέψουν εν λευκώ και με πλήρη ελευθερία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) τις εκταφές.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube