Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 15 Μαρτίου 2009

Ο Ομπάμα έδωσε παράταση στις κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο Ομπάμα έδωσε παράταση στις κυρώσεις κατά του Ιράν

Απομακρύνεται ο πιθανός πόλεμος εναντίον του Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Για άλλους 12 μήνες παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν ο Μπαράκ Ομπάμα. Δικαιολογώντας την απόφασή του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι το κράτος αυτό εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. «Οι ενέργειες και οι πολιτικές της κυβέρνησης του Ιράν είναι αντίθετες στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή» δήλωσε σε μήνυμά του προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Αντιδρώντας ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ισχυρίστηκε ότι η επιβολή των κυρώσεων κατά…της χώρας του έχει στόχο να υψωθούν εμπόδια στην ανάπτυξή της, κάτι που χαρακτήρισε «παιδαριώδη ιδέα και μεγάλο λάθος». Ο ιρανός πρόεδρος μίλησε στα εγκαίνια ενός έργου άντλησης φυσικού αερίου στον Κόλπο. Ο πρόεδρος Ομπάμα επέκτεινε την ισχύ των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά του Ιράν από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1995 και από τότε ανανεώνονται κάθε χρόνο.
Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι επιχειρεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα, κάτι που οι Ιρανοί αρνούνται κατηγορηματικά.
Εκτός από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν αντιμετωπίζει και τις κυρώσεις του ΟΗΕ εξαιτίας της άρνησής του να παγώσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Η απόφαση Ομπάμα να παρατείνει τις κυρώσεις κρίνεται αναμενόμενη καθώς αντίθετη πρωτοβουλία θα αποτελούσε τεράστια διαφοροποίηση από την ως τώρα πολιτική της Ουάσιγκτον. Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος έχει εμφανιστεί πιο διαλλακτικός σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τείνουν το χέρι αν χώρες όπως το Ιράν «ξεσφίξουν τη γροθιά τους».
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ εγκαινίασε πάντως χθες το μεγαλύτερο πεδίο αντλησης φυσικού αερίου του κόσμου στο Σάουθ Παρς του Περσικού Κόλπου. Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές στο να επενδύσουν στο Ιράν, λόγω της ύπαρξης των κυρώσεων, το έργο επέκτασης των δυνατοτήτων παραγωγής του Σάουθ Παρς έχει ξεκινήσει και το έχουν αναλάβει μια νοτιοκορεατική εταιρεία, η LG Εngineering Construction Corp., μαζί με δύο ιρανικές.
* Ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγορείται ότι απέτυχε στην πρώτη δοκιμασία της πολιτικής του στο Μεσανατολικό επιτρέποντας στο φιλοϊσραηλινό λόμπι των ΗΠΑ να αποτρέψει την ανάληψη της ηγεσίας του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (ΝΙC) από τον Τσαρλς Φρίμαν. Ο κ. Φρίμαν αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του έπειτα από εκστρατεία που ενορχηστρώθηκε εναντίον του μέσω Διαδικτύου η οποία τον περιέγραφε ως συμπαθούντα των Αράβων και δεχόμενο επιρροές από ξένες κυβερνήσεις.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube