Weather Icon
Γαλλία , Ενεργειακά-Αγωγοί , Ιράν 19 Φεβρουαρίου 2009

Ιράν: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η υπογραφή της συμφωνίας με Total

Ιράν: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η υπογραφή της συμφωνίας με Total

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα υπογραφεί τελικά η συμφωνία του Ιράν με τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Νότιο Παρς» και την κατασκευή μονάδας LNG, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.
«Η ανάπτυξη της φάσης 11 του κοιτάσματος φυσικού αερίου Νότιο Παρς και η κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα είναι υπευθυνότητα της Total», φέρεται να δήλωσε ο διευθυντής της…ιρανικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Σεϊφολάχ Τζασνσάζ.
Όπως μετέδωσε το Mehr, η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία εκκρεμεί από το 2004, θα γίνει μέχρι τις 20 Μαρτίου. Εκπρόσωπος της Total δήλωσε, ωστόσο, ότι «δεν επίκειται συμφωνία».
Το 2004, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη της φάσης 11 του εν λόγω κοιτάσματος και την κατασκευή μονάδας LNG. Το σχετικό συμβόλαιο δεν υπεγράφη ποτέ – γεγονός που αποδόθηκε στην αναποφασιστικότητα των ιρανικών αρχών, την αύξηση του κόστους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαπιστωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καλύπτει εγχώριες ανάγκες. Τα αποθέματα του υπεράκτιου κοιτάσματος Νότιο Παρς εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 14 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αντιστοιχούν στο 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube