fbpx

REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Πρόσωπα , Σκοπιανό 21 Φεβρουάριος 2009

Μιλόσοσκι: H επιστροφή Σαμαρά αποτελεί προαναγγελία πίεσης στην ΠΓΔΜ

Μιλόσοσκι: H επιστροφή Σαμαρά αποτελεί προαναγγελία πίεσης στην ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα για την απουσία διμερών επαφών μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών.
«Τον Νοέμβριο του 2004, άμεσα μετά την αναγνώριση της συνταγματικής μας ονομασίας από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την απαγόρευση διμερών επισκέψεων μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Η απαγόρευση αυτή, δυστυχώς, ισχύει ακόμη και αυτό περιορίζει τους Έλληνες ομολόγους μας να μας προσκαλέσουν ή να μας επισκεφθούν όταν τους προσκαλούμε σε διμερείς συναντήσεις. Ωστόσο, η άσκηση της Προεδρίας του ΟΑΣΕ δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί επαφή, στη διάρκεια αυτής της θητείας και αναμένω ότι, η ομόλογός μου κ. Μπακογιάννη θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία ώστε να επισκεφθεί τη Μακεδονία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ».
Ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί προαναγγελία πολιτικής άσκησης πιέσεων από…την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ.
«Η επιστροφή ατόμων με ακραίες πεποιθήσεις, όπως του κ. Σαμαρά, στην ανασχηματισμένη ελληνική κυβέρνηση μας ανησυχεί σοβαρά. Φαίνεται πως τέτοιες κινήσεις αποτελούν προαναγγελία για ακόμη πιο επιθετική πολιτική άσκησης πιέσεων στη Μακεδονία από την ελληνική πλευρά. Αυτού του είδους οι πολιτικές αλλαγές αποτελούν μία επιπρόσθετη ένδειξη ότι το μακεδονικό ζήτημα στην Ελλάδα και στην επερχόμενη περίοδο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση της εγχώριας κοινής γνώμης και για την απόσπαση της προσοχής από κάποια σκάνδαλα διαφθοράς ή κοινωνικές ταραχές. Δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές θα κάνουν πιο σύνθετα τα πράγματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Με αφορμή τις μετονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων, δρόμων και δημοσίων εγκαταστάσεων στην ΠΓΔΜ, ο κ.Μιλόσοσκι εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο στη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Στον πολιτισμένο κόσμο, οι χώρες, οι πόλεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρωτίστως τα μεμονωμένα άτομα έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζουν τον σεβασμό τους έναντι προσωπικοτήτων που ανήκουν στη δική τους ή την παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Γίνεται λόγος για μια αρχή. Το 1988, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε απόφαση για τη μετονομασία της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας σε Μακεδονία και Θράκη. Το 1992 η Ελλάδα μετονόμασε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μίκρα» σε αεροδρόμιο «Μακεδονία».Γι’ αυτό τον λόγο η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχει το ίδιο σχεδόν δικαίωμα με την Ελλάδα να κάνει χρήση αυτής της οικουμενικής αρχής. Οι υστερικές αντιδράσεις κάποιων Ελλήνων εθνικιστών και οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στη Μακεδονία δεν υποβαθμίζουν αυτή την αρχή, ενώ έχουν μόνον αντίθετο αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση. Η ελληνική μονοπωλιακή συμπεριφορά έναντι της αρχαιότητας της προσδίδει τη διάσταση του απαγορευμένου καρπού και έτσι την καθιστά αντιφατική.
Αυτή η μονοπωλιακή προσέγγιση είναι και η βασική αιτία για τις διϊσταμένες απόψεις σε θέματα που συνδέονται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η σύσταση μιας κοινής εκπαιδευτικο-ιστορικής επιτροπής θα είναι ωφέλιμη και θα βοηθήσει και τους Έλληνες και τους Μακεδόνες να μάθουν να μοιράζονται κάποια πράγματα από την πλούσια ιστορία, η οποία συσσωρεύτηκε σε αυτόν τον στενό γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων. Και σε τελική ανάλυση, η κοινή επιτροπή αποτελεί ένα θετικό εγχείρημα, διότι είναι πλέον συνετό η ιστορία να αφήνεται στους ιστορικούς»,
πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι, η Ελλάδα, με τις αντιρρήσεις που προέβαλε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, για την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών από το 1995.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα