REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ερντογάν κατά Ισραήλ

Ερντογάν κατά Ισραήλ

του Απόστολου Αποστολόπουλου
Κρίνοντας εξ’ ιδίων τα αλλότρια δεν είναι έκπληξη ότι η πρωτοφανής «κατσάδα» του Ερντογάν στον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες λησμονήθηκε στα γρήγορα από τα ιθαγενή ΜΜΕ. Για να υποβαθμίσουν εντελώς το θέμα κάποιοι τοποθέτησαν τον Ερντογάν στο πάνθεον των δημαγωγών, παρέα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποσιωπώντας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ο μόνος, ως τώρα, που τόλμησε να βγάλει γλώσσα (και τι γλώσσα…)σε επίσημο εκπρόσωπο του Ισραήλ. Όταν η κυβέρνηση έχει την απερίφραστη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλλα Ολγκάτς ότι σκότωσε δέκα…Κύπριους αιχμαλώτους και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καταγγελίας (τουλάχιστον) ή και παραπομπής του σε διεθνές δικαστήριο, δεν είναι έκπληξη η (διόλου αιδήμων) σιωπή. Πολύ περισσότερο όταν η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει ακόμα (τι υπομονή κι αυτή…) να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ο βουλευτής της κ. Τσετίν Ματατζή ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι «αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου τουρκικού έθνους». Κρίνοντας εξ’ ιδίων, τα αλλότρια (του Ερντογάν) φαίνονται δύσβατα βουνά, απροσπέλαστες κορυφές. Μόνο που σκέπτονται, στην Αθήνα, τόσο ύψος παθαίνουν ίλιγγο, τουλάχιστον μερικοί.
Μερικοί είπαν ότι ο Ερντογάν είναι τολμηρός αλλά απερίσκεπτος πολιτικός που θέλει να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του, ενόψει δημοτικών εκλογών, αδιαφορώντας για τις γενικότερες συνέπειες. Δεν είναι έτσι. Η Τουρκία, επαναλαμβάνουμε, διείδε ότι το Ισραήλ απέτυχε να εξουδετερώσει τη Χαμάς παρά την εκατόμβη θυμάτων από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Ο Τόνυ Μπλερ ήδη υπέδειξε στις ΗΠΑ να συνομιλήσουν με τη Χαμάς, αν θέλουν ειρήνη. Αδυναμία του Ισραήλ να νικήσει, αδυναμία των Αράβων/Παλαιστινίων να επιβληθούν, ισοπαλία. Η Τουρκία, προσφέρει, αυτόκλητη, τη μεσολάβησή της ώστε να επανέλθει ως παράγων στη Μ. Ανατολή, όπως παλιά η Οθωμανική αυτοκρατορία. Αλλά η ζυγαριά θα γείρει εναντίον του Ισραήλ αν χάσει το μονοπώλιο της δυτικής στήριξης. Απαραίτητος για την τουρκική παρουσία είναι ο προσεταιρισμός της Χαμάς, εξισορροπώντας έτσι και την ιρανική επιρροή μέσω της Χεζμπολά. Η Τουρκία, ως μεσολαβητής, βγάζει τη Χαμάς από την απομόνωση και τις ΗΠΑ από το αδιέξοδο προσφέροντας και στους δυο τη δυνατότητα να συνομιλήσουν χωρίς άμεση επαφή. Θα είναι το πρώτο βήμα επίσημης αναγνώρισης της Χαμάς, κάτι που το Ισραήλ απεύχεται ολόψυχα. Ο Ερντογάν υπενθύμισε σκαιά στον Πέρες ότι οι ηττημένοι καλύτερα να σιωπούν. Ο Πέρες ζήτησε, μετά, συγνώμη από τον Ερντογάν. Η «κατσάδα» έχει στρατηγικό βάθος. Όλα αυτά έχουν ρίσκο; Ασφαλώς. Αλλά και με τους τεμενάδες κινδυνεύεις να χάσεις το κεφάλι σου. Τη στιγμή που σκύβεις να προσκυνήσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 6-02-09

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube