Weather Icon
Ασία , Κεντρική Ασία 10 Φεβρουαρίου 2009

«Ναι» από το Καζαχστάν στη διέλευση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ

«Ναι» από το Καζαχστάν στη διέλευση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ

ΑΣΤΑΝΑ. Το Καζαχστάν ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμο να προσφέρει το έδαφός του για τη διέλευση μη στρατιωτικού υλικού στα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, μετά την αιφνίδια απόφαση του Κιργιζιστάν, να κλείσει αμερικανική αεροπορική βάση, η οποία εξυπηρετούσε ανάλογες ανάγκες.
«Το Καζαχστάν συμφώνησε στη χερσαία μεταφορά, μέσω του εδάφους του, υλικού για την υποστήριξη του αποσπάσματος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της…χώρας, Εργιάν Ασικμπάγεφ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η μεταφορά αφορά σε μη στρατιωτικό υλικό».
Εκτός, όμως, από το Καζαχστάν και άλλα κράτη της περιοχής εμφανίζονται διατεθειμένα να διευκολύνουν τη δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Το Τατζικιστάν ανακοίνωσε, επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι έτοιμο να προσφέρει το έδαφός του για τη μεταφορά υλικού υποστήριξης των δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, από υλικά κατασκευής μέχρι καύσιμα, φάρμακα και νερό. Ακόμη και η Ρωσία, η οποία ανησυχεί τα μάλα από την αμερικανική παρουσία, στην πρώην σφαίρα επιρροής της, ανακοίνωσε πρόθυμη να αποδεχθεί αμερικανικό αίτημα για διέλευση τροφοδοτικού υλικού, αρκεί η Ουάσιγκτον να προσδιορίσει επακριβώς τι θα είναι αυτό.
Στο μεταξύ, το Κιργιζιστάν έκανε χθες ένα ακόμη βήμα προς το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης, ζητώντας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αμύνης και ασφάλειας να εγκρίνει τα κυβερνητικά σχέδια. Η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την κυβερνητική απόφαση και σε επόμενο στάδιο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη.
«Αυτή η επιτροπή υποστηρίζει την κυβερνητική πρόταση να ακυρωθούν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ που αφορούν στην παρουσία στρατευμάτων στη βάση Μανάς», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της επιτροπής.
Το κλείσιμο της βάσης ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από δέσμευση του Κρεμλίνου ότι θα προσφέρει στο Κιργιζιστάν οικονομική βοήθεια 255 εκατ. ευρώ, θα περιορίσει το χρέος του προς τη Μόσχα και θα δώσει δάνειο ύψος δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μπίσκεκ, ωστόσο, αρνείται ότι η απόφασή του να κλείσει τη βάση συνδέεται με τα ρωσικά δάνεια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube