Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Φεβρουαρίου 2009

«Συγνώμη» της Γουατεμάλας για την εμπλοκή στον Κόλπο των Χοίρων

«Συγνώμη» της Γουατεμάλας για την εμπλοκή στον Κόλπο των Χοίρων

Συγγνώμη έπειτα από 48 χρόνια ζητάει ο πρόεδρος της Γουατεμάλας για την εμπλοκή της χώρας του στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων που είχαν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ.
Συγγνώμη από την Κούβα για την εμπλοκή της χώρας του στην εισβολή στον «Κόλπο των Χοίρων» που είχε χρηματοδοτήσει η αμερικανική κυβέρνηση, το 1961, ζήτησε ο…πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλβάρο Κολόμ κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του στην Κούβα.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη που παραχωρήσαμε με αντίτιμο το έδαφος της χώρας μας για την προετοιμασία της εισβολής εναντίον της Κούβας», είπε ο Κολόμ κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο πλαίσιο της οποίας καταδίκασε και το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα.
Το 1961, η Γουατεμάλα, όπως και η Νικαράγουα και το Πουέρτο Ρίκο, είχαν επιτρέψει την εγκατάσταση στρατοπέδων εκπαίδευσης των εξορίστων αντιπαλων του Κάστρο τους οποίους είχε στρατολογήσει η CIA για την εισβολή στην Κούβα.
Η εισβολή των 1.500 περίπου εξορίστων και των αμερικανών μισθοφόρων στις 17 Απριλίου στην ακτή Γιρόν κατέληξε σε αποτυχία καθώς μέσα σε 72 ώρες συνετρίβησαν από τα κουβανικά στρατεύματα.
Οι περισσότεροι εισβολείς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν επί ένα χρόνο μέχρι να ανταλλαγούν με ιατρικό υλικό και άλλα προϊόντα που χρειαζόταν το νησί αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Κολόμ είπε ότι ζητάει τη συγγνώμη στο πλαίσιο του ρόλου του ως «προέδρου, αρχηγού του κράτους και αρχιστράτηγου του στρατού της Γουατεμάλας» ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε παρασημοφορήσει τον Φιντέλ Κάστρο με το «μετάλλιο του Κετζάλ» εμμένοντας στην υλοποίηση της απόφασης του παρά την πολιτική αντιπαράθεση που είχε προκαλέσει στην κατά βάση συντηρητική χώρα του και είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι κορυφαίοι επιχειρηματίες να ανακαλέσουν τη συμμετοχή τους στην αποστολή του προεδρικού ταξιδιού και να το μποϊκοτάρουν.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας υπεραμύνθηκε της απόφασης του κάνοντας λόγο για «σύμβολο φιλίας και αδελφοσύνης» και αποδίδοντας το κίνητρο της σε «εκτίμηση και σεβασμό».

«Και πάνω από όλα στην ευγνωμοσύνη για το ότι εσείς οι Κουβανοί μοιραστήκατε μαζί μας τους καρπούς της επανάστασης που κάνατε και οικοδομήσατε και για την οποία πληρώσατε. Εμείς δεχόμαστε αυτήν την αλληλεγγύη», είπε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που επισκέφθηκε την Κούβα την τελευταία δεκαετία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube