Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Φεβρουαρίου 2009

Σε ισχύ τέθηκε το νέο Σύνταγμα της Βολιβίας από τον Έβο Μοράλες

Σε ισχύ τέθηκε το νέο Σύνταγμα της Βολιβίας από τον Έβο Μοράλες


Σαρωτικές θεσμικές μεταβολές
Σε ισχύ τέθηκε το νέο Σύνταγμα της Βολιβίας από τον Έβο Μοράλες
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κήρυξε την μετάβαση της χώρας σε ένα σύστημα «κοινοτικού σοσιαλισμού», θέτοντας σε ισχύ το νέο Σύνταγμα, που ενισχύει την ιθαγενική πλειοψηφία και μεταξύ άλλων του επιτρέπει να διεκδικήσει την…επανεκλογή του.
Το νέο Σύνταγμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Μοράλες να «επανιδρύσει τη Βολιβία», τη φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής και να μεταβάλλει δραστικά την πολιτική και κοινωνική δομή της, που αποτελεί κληροδότημα των εποχών της ισπανικής αποικιοκρατίας.
Ο Μοράλες είπε στο ενθουσιώδες κοινό των υποστηρικτών του στην πόλη Ελ Αλτο ότι παρά το γεγονός ότι οι δεξιές οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να τον ανατρέψουν κι ακόμη και να τον δολοφονήσουν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006, «τώρα μπορώ να πω: μπορείτε να με βγάλετε από το (κυβερνητικό) μέγαρο, μπορείτε να με σκοτώσετε… η αποστολή επιτεύχθηκε, έχουμε μια ενωμένη Βολιβία!».
«Μόνο η σοφία του λαού μας, των κοινωνικών μας δυνάμεων, μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε και να νικήσουμε τους ξένους πράκτορες, να υπερνικήσουμε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ», συνέχισε.
Ο Μοράλες τόνισε πως το Σύνταγμα απαγορεύει την δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη Βολιβία, ενώ αναφέρθηκε στην απέλαση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Φίλιπ Γκόλντμπεργκ τον Σεπτέμβριο, που φερόταν να επιχειρούσε να ενορχηστρώσει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του και όλων των πρακτόρων της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ή DEA, από τη χώρα.
Το νέο Σύνταγμα εισάγει σαρωτικές θεσμικές μεταβολές, όπως το δικαίωμα 36 κοινοτήτων και φυλών ιθαγενών να διεκδικήσουν εκτάσεις γης, επίσημη αναγνώριση των γλωσσών τους και του «κοινοτικού» εθιμικού τους συστήματος δικαιοσύνης, ενώ προετοιμάζει ακόμη το έδαφος για αγροτικές μεταρρυθμίσεις, περιορίζοντας το μέγεθος των γεωιδιοκτησιών.
Το νέο Σύνταγμα καταργεί επίσης την διάταξη που όρισε ότι ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετεί μόνο για μια θητεία, επιτρέποντας στον Μοράλες να διεκδικήσει την επανεκλογή του για άλλα πέντε χρόνια.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην τελετή και τη συγκέντρωση ήταν ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, καθώς και η ιθαγενής Ριγομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας που είχε τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1992.
Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με 61% των ψήφων στο δημοψήφισμα της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση επαρχίες Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, προπύργια των αντιπάλων του Μοράλες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube