Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 21 Φεβρουαρίου 2009

Κινητοποίηση κατά «Ηγεμόνα»

Κινητοποίηση κατά «Ηγεμόνα»

Από την Αθήνα, ώστε να μη λάβουν μέρος τρίτες χώρες στην τουρκική άσκηση
Της Δωρας Aντωνιου
Ως ιδιαίτερα λεπτή διαπραγμάτευση χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τις συνεχιζόμενες επαφές, προκειμένου να περιορισθεί η συμμετοχή τρίτων χωρών στην άσκηση «Ηγεμών», που θα πραγματοποιήσει στο Αιγαίο η Τουρκία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «καταρχήν θετική» αντίδραση στις ελληνικές θέσεις, προσθέτουν όμως ότι πρόκειται για διπλωματική μάχη, η οποία άρχισε πριν από…τρεις εβδομάδες και θα εξελίσσεται κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Και τούτο, καθώς η Αγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξασφαλίσει διεθνή συμμετοχή, την οποία, προφανώς, σκοπεύει να αξιοποιήσει ως έμμεση νομιμοποίηση των πάγιων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς, η διπλωματική προσέγγιση γίνεται σε διμερές επίπεδο προς τις τέσσερις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση η Αγκυρα: Τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Οπως επισημαίνεται, η πρόσκληση δεν απευθύνθηκε στο πλαίσιο κάποιου διεθνούς οργανισμού -για παράδειγμα του ΝΑΤΟ- αλλά σε κάθε χώρα ξεχωριστά και, ως εκ τούτου, σε αντίστοιχο επίπεδο γίνεται η προσπάθεια αποτροπής της συμμετοχής.
Η ενημέρωση που κάνει προς τις τέσσερις χώρες η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει, πέρα από τη διατύπωση των ελληνικών θέσεων, παράθεση των τουρκικών προκλήσεων και των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Αγκυρα, προκειμένου να επιτύχει παγίωση των διεκδικήσεών της. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, και στο παρελθόν από τουρκικής πλευράς έγιναν αντίστοιχες προσπάθειες νομιμοποίησης μέσω τρίτων των διεκδικήσεών της, ωστόσο αποτράπηκαν έπειτα από έγκαιρη ελληνική αντίδραση. Προσθέτουν ότι στόχος δεν είναι να μη λάβουν μέρος στην άσκηση οι τέσσερις χώρες, αλλά να μη συμμετέχουν σε τμήματα της άσκησης, τα οποία θα θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι για την Τουρκία, το να επιτύχει στη συγκεκριμένη άσκηση να έχει τη συμμετοχή δυνάμεων τρίτων χωρών στα «επίμαχα» για την Ελλάδα τμήματά της, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Αγκυρα επιζητά μια κίνηση – απάντηση στην επιτυχία της Αθήνας να πραγματοποιηθεί, τελικά, έπειτα από δύο αναβολές, η άσκηση «Τολμηρός Τοξότης», με νατοϊκή συμμετοχή και τον Αγιο Ευστράτιο να συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή διεξαγωγής της.
KATHIMERINI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube