Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Φεβρουαρίου 2009

Κυρίαρχα τα “Γεράκια” στο Ισραήλ

Κυρίαρχα τα “Γεράκια” στο Ισραήλ


ΠΡΩΤΗ Η ΛΙΒΝΙ, «ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ» Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, «ΚΛΕΙΔΙ» Ο ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ επιβεβαίωσαν το Καντίμα της Τζίπι Λίβνι ως πρώτο κόμμα με 28 έδρες στην Κνεσέτ, έναντι 27 του Λικούντ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και 15 του ακροδεξιού κόμματος του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Ισραηλινοί αναλυτές όμως συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Νετανιάχου θα είναι αυτός που θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν αποκλείουν μάλιστα συμμετοχή του Καντίμα με την ανάληψη σημαντικών υπουργικών θώκων.
«Μεγάλη συμμαχία» ή δεξιός συνασπισμός; Αυτές μοιάζουν πλέον να είναι οι δύο…βιώσιμες επιλογές μετά τις πληροφορίες ότι οι πρώτες επαφές της Λίβνι με αρκετά από τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Κνεσέτ -συνολικά είναι 12- δεν έχουν ευδοκιμήσει. Την Τετάρτη θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης τα αποτελέσματα των εκλογών και ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες θα κληθεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παραδοσιακά, είναι το πρώτο κόμμα που την παίρνει, όμως σημαντικό κριτήριο συνιστά η δυνατότητά του να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία. Οι… αριθμοί στο δεξιό ιδεολογικό μπλοκ είναι με την πλευρά του Νετανιάχου, ενώ οι πιθανότητες της κεντρώας Λίβνι «σχεδόν μηδενικές» κατά τον πολιτειολόγο Αμπραάμ Ντισκίν. Ο Λίμπερμαν με την ακραία ατζέντα τού «εθνικά καθαρού» κράτους παίζει ρόλο ρυθμιστή και τα δύο πρώτα κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα τον κάνουν σύμμαχο. Η ιδέα που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες είναι αυτή κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με τον Νετανιάχου πρωθυπουργό και το Καντίμα να παίρνει υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το Αμυνας και το Οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα σύνθεση της Βουλής, με τα «γεράκια» να κυριαρχούν, θα τη φέρει «απέναντι» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, που επιθυμεί λύση με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ωστόσο, αφού εξήρε τις εκλογές ως ένδειξη ισχυρής δημοκρατίας, είπε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «προσδοκά να συνεργαστεί με όποιον σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, σε αναζήτηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή».

Πρώτο χτύπημα
Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Πέμπτης επίθεση εναντίον «θέσης» της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Εκπρόσωπος του Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση, προσθέτοντας ότι μετά το πέρας της επιχείρησης στη Γάζα «έχουν εκτοξευτεί περίπου 40 ρουκέτες και όλμοι». Εν τω μεταξύ οι επαφές των Αιγύπτιων μεσολαβητών που επιχειρούν να επιτύχουν διαρκή εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται. Αργά χθες το βράδυ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στο Κάιρο δήλωσε ότι τα περισσότερα εμπόδια έχουν αρθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Ο Τάχερ αλ-Νόνο είπε ότι η συμφωνία αυτή θα διασφαλίζει τον τερματισμό όλων των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ισραήλ επέτρεψε χθες κατ’ εξαίρεση έπειτα από αίτημα της Ολλανδίας, την εξαγωγή από τη Γάζα 25.000 λουλουδιών που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή και θα διατεθούν για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Και οι καλλιεργητές ανθέων στη Λωρίδα της Γάζας υπόκεινται τις συνέπειες του αποκλεισμού, αφού οι εξαγωγές προϊόντων δεν επιτρέπονται.
(Πηγές: Ασ. Πρες, ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/02/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube