Weather Icon
Γαλλία , Ηνωμένο Βασίλειο 17 Φεβρουαρίου 2009

Ερωτηματικά από τη σύγκρουση των υποβρυχίων

Ερωτηματικά από τη σύγκρουση των υποβρυχίων

Πυρηνικός εφιάλτης στο βυθό
Εντονο προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η είδηση της σύγκρουσης δύο πυρηνικών υποβρυχίων -ενός βρετανικού κι ενός γαλλικού- στον Ατλαντικό στις αρχές του μήνα, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες από τις αρμόδιες αρχές έπειτα από αποκαλύψεις του βρετανικού Τύπου.
Το βρετανικό και το γαλλικό ναυτικό βεβαιώνουν ότι το περιστατικό ήταν…ήσσονος σημασίας, τα υποβρύχια -που μετέφεραν πυρηνικούς πυραύλους- «ήρθαν σε επαφή» κινούμενα με πολύ χαμηλές ταχύτητες, δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί του πληρώματος και δεν υπήρξε κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια, ούτε ζημιά στην αποτρεπτική ικανότητα των σκαφών.
Την ώρα του συμβάντος, το βρετανικό «Vanguard» και το γαλλικό «Le Triomphant», που πραγματοποιούσαν χωριστές περιπολίες, μετέφεραν πάνω από 110 μέλη πληρώματος το καθένα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το γαλλικό πλήρωμα φέρεται να μην αντελήφθη εξ αρχής ότι συγκρούστηκε με άλλο υποβρύχιο. Το γαλλικό ναυτικό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το «Le Triomphant» είχε προσκρούσει σε «ένα βυθισμένο αντικείμενο», με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο θόλο του σόναρ, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στη βάση του με ίδια μέσα και χωρίς άλλο πρόβλημα. Προφανώς ενημερώθηκε σε δεύτερο χρόνο από τις βρετανικές αρχές για τις λεπτομέρειες της πρόσκρουσης.

Βρετανικό …απόρρητο
Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το «Vanguard» ρυμουλκήθηκε ώς τη βάση του στη δυτική Σκωτία αλλά το Λονδίνο αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις, περιοριζόμενο να τονίσει ότι δεν υπήρξε απειλή για την πυρηνική ασφάλεια. Αυτό δεν ικανοποιεί ωστόσο το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, που κατηγόρησε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ότι κρύβεται πίσω από το επιχειρησιακό απόρρητο και απαίτησε μια πλήρη εξήγηση για το συμβάν.

Σε «αθόρυβο πλου»
Ενα ερώτημα είναι βεβαίως πώς δύο τόσο εξελιγμένα υποβρύχια που μεταφέρουν τόσο επικίνδυνο φορτίο και ανήκουν σε συμμαχικά κράτη μπορούν να συγκρουστούν στην ανοιχτή θάλασσα. Πηγές και των δύο πλευρών αναφέρουν ότι τα υποβρύχια βρίσκονταν σε «αθόρυβο πλου», για ν’ αποφύγουν τον εντοπισμό τους από άλλο σόναρ.
Ειδικοί επισημαίνουν άλλωστε ότι σκοπός αυτών των αποστολών είναι να μένουν τα υποβρύχια «κρυμμένα». Θεωρητικώς η τεχνολογία με την οποία είναι εξοπλισμένα τα συγκεκριμένα σκάφη θα μπορούσε να τα καταστήσει «αόρατα» το ένα για το άλλο. Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν η σύγκρουση ήταν σφοδρότερη.
Η οργάνωση Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό κάνει λόγο για «πυρηνικό εφιάλτη»: «Η σύγκρουση δύο υποβρυχίων που φέρουν πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να είχε προκαλέσει έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας και διασπορά μεγάλου αριθμού πυρηνικών κεφαλών στο θαλάσσιο πυθμένα». Η τραγωδία του ρωσικού «Κουρσκ» (2000) παραμένει μια δυσοίωνη υπενθύμιση.
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες – Γαλλικό – Ρόιτερς – www.timesonline.co.uk)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/02/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube