Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Φεβρουαρίου 2009

Αμερικανική αντιπροσωπεία στη Λευκωσία για το Κυπριακό και για θέματα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Αμερικανική αντιπροσωπεία στη Λευκωσία για το Κυπριακό και για θέματα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.


Έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο, ο γερουσιαστής του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντάρμπιν στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Άγκυρα, με αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό και άλλα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Στα πρώτα δύο κομμάτια της περιοδείας του, σε Λευκωσία και Αθήνα, θα τον συνοδεύει ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι και στενός φίλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Αλέξης Γιαννούλιας, ενώ στην Άγκυρα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μαζί του ο…συμπρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο, βουλευτής Φλόριδας, Ρόμπερτ Γουέξλερ.
Ο κ. Ντάρμπιν δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην Κύπρο, αλλά ανακοίνωση του γραφείου του ανέφερε ότι δεν έρχεται ως αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η θέση του κ. Ντάρμπιν ως μέλους της ηγεσίας της Γερουσίας και της επιτροπής διάθεσης των κονδυλίων συνοδεύεται με την ευθύνη να ηγείται αντιπροσωπειών σε επίσημες επισκέψεις με ανώτερους αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων για θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις των ΗΠΑ. Η περιοδεία θα δώσει στον κ. Ντάρμπιν τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι την πρόοδο στην περιοχή και τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη μπροστά μας», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του.
Στην Κύπρο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και άλλους επισήμους για συζήτηση του κυπριακού.
Στη δήλωσή του ανέφερε: «Για περισσότερο από μία γενιά, η κατάσταση στην Κύπρο άφησε ένα νησί και μία περιοχή διηρημένα. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι όλες ζωτικές σύμμαχοι των ΗΠΑ και σημαντικές στην περιοχή. Ελπίζουμε όλοι πως μία ειρηνική και διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας του, στην Αθήνα ο κ. Ντάρμπιν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη του Κοινοβουλίου, τον Αμερικανό Πρεσβευτή και αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.
Στην Άγκυρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ κι αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube