Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 4 Φεβρουαρίου 2009

Πιθανή η έναρξη ειρηνευτικών διαβουλεύσεων Συρίας-Ισραήλ

Πιθανή η έναρξη ειρηνευτικών διαβουλεύσεων Συρίας-Ισραήλ

Δηλώσεις του Σύρου ΥΠΕΞ για την προοπτική τυχόν ειρήνευσης με το Ισραήλ – την συναρτά με το αποτέλεσμα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών.
Η συριακή κυβέρνηση ενδέχεται να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, εάν από τις ισραηλινές κάλπες την άλλη εβδομάδα προέλθει ηγέτης που να είναι άξιος να καταλήξει σε μία συνολική και βιώσιμη ειρήνη με το συριακό κράτος, ανέφερε σήμερα με δηλώσεις του ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Ουαλίντ Aλ Μουάλεμ.
Η αγριότητα της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, που διήρκεσε για περίπου τρεις εβδομάδες, μετέστρεψε, γενικώς, στην…ευρύτερη περιοχή το λαϊκό αίσθημα περί τυχόν συμβιβασμού, στο μέλλον, με το εβραϊκό κράτος, για τους λαούς στην περιοχή δε προέχει να βοηθηθεί ο παλαιστινιακός στην ανακούφιση των δεινών που ακολούθησαν την εισβολή αυτή, επισημάνθηκε από τον ίδιο αξιωματούχο.
Την εποχή της εισβολής αυτής διεκόπησαν οι συροϊσραηλινές διπλωματικές επαφές, που γίνονταν σημειωτέον με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, άλλη μία διακοπή των συνομιλιών αυτών μέσω «τρίτου» είχε συμβεί όταν υπό την σκιάν πολλών σκανδάλων διαφθοράς για τα οποία ανακρινόταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμερτ αυτός υπέβαλε παραίτηση, δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα ηγέτη του «Καντίμα» Τζίπι Λίβνι και όταν η εντολή αποδείχθηκε”ατελέσφορος» αποφασίστηκε να γίνουν – την 10η Φεβρουαρίου – γενικές εκλογές.
«Δεν ζουν με ειρήνη, για άλλη μια φορά, οι λαοί στην περιοχή μας, για τους οποίους τώρα προτεραιότητα αποτελεί να δοθεί ανακούφιση στα δεινά της καθημερινότητας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», επισημάνθηκε από τον ίδιο σύρο αξιωματούχο.
Στο επίκεντρο της ισραηλινο-συριακής διαφοράς είναι η παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν, που το εβραϊκό κράτος κατέκτησε στρατιωτικά στη διάρκεια του ολιγοήμερου πολέμου του Ιουνίου του 1967.
Από την αρχή της δεκαετίας του 1990 γίνονταν περιοδικά συροϊσραηλινές διπλωματικές επαφές, που κατέρρευσαν με την δεύτερη παλαιστινιακή «ιντιφάντα» του έτους 2000.
Στο μεταξύ το κόμμα του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, Λικούντ, λίγα πλέον 24ωρα πριν το άνοιγμα των καλπών, εξακολουθεί να έχει το «προβάδισμα», έναντι του «Καντίμα», που ίδρυσε το 2005 από τους κόλπους του «Λικούντ», ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube