Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Μέση Ανατολή , ΟΗΕ 7 Φεβρουαρίου 2009

Οι χειρισμοί για το πλοίο εξαρτώνται από την Κύπρο

Οι χειρισμοί για το πλοίο εξαρτώνται από την Κύπρο

Ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι το υπό κυπριακή σημαία και ρωσικών συμφερόντων πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Λεμεσού μεταφέρει φορτίο, το οποίο καλύπτεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας με τα οποία επιβλήθηκαν απαγορεύσεις στην εξαγωγή οπλισμού από το Ιράν και τώρα επαφίεται στην Κύπρο να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χειρισθεί περαιτέρω το θέμα.
Η Κυπριακή κυβέρνηση παρέλαβε τα ξημερώματα τη γνωμοδότηση της…Επιτροπής Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν, στην οποία είχε υποβάλει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το φορτίο του πλοίου.
Ο κ. Ιακώβου είπε ότι από το περιεχόμενο της απόφασης συνάγεται πως «επαφίεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιλέξει, σε συνεργασία με χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαδικασία που θα ακολουθήσει».
Πρόσθεσε πως μια πρώτη επιλογή είναι να συνεχισθεί η έρευνα στο φορτίο του πλοίου, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα έρευνα ήταν δειγματοληπτική, και να υποβληθεί νέα έκθεση στην Επιτροπή, για να δώσει νέες απαντήσεις.
Μια δεύτερη επιλογή αφορά το μέλλον του φορτίου, «που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλύπτεται από τις διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προνοούν απαγόρευση της εξαγωγής πολεμικού, στρατιωτικού ή συναφούς υλικού από το Ιράν».

Δ. Χριστόφιας: Ξεκάθαραρη η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων
«Η Επιτροπή είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας: «δεν περίμενα να μας πουν να κάνετε αυτό. Δεν περίμενα να μας διατάξουν. Είμαστε χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, με κυριαρχικά δικαιώματα και νομίζω σωστά μας χειρίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Σε ερώτηση, αν πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος στο πλοίο, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι «εάν θα αποφασίσουμε να κρατήσουμε αυτό το φορτίο, δεν πρέπει να ξέρουμε τι περιέχει με πολλή λεπτομέρεια;»
Πηγή: NAYTEMPORIKH-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube