Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Φεβρουαρίου 2009

Κιργιστάν: Επίσημη ειδοποίηση στις ΗΠΑ για κλείσιμο της βάσης

Κιργιστάν: Επίσημη ειδοποίηση στις ΗΠΑ για κλείσιμο της βάσης

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία για την απόφαση να κλείσει η αεροπορική βάση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον στη διάθεσή τους 180 ημέρες για να αποχωρήσουν από αυτή την εγκατάσταση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Επίσημη ειδοποίηση για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη χώρα διαβίβασε στην αμερικανική πρεσβεία το…Κιργιστάν.
«Διαβιβάστηκε στην πρεσβευτή των ΗΠΑ Τατιάνα Γκφέλερ η επίσημη ειδοποίηση για την παύση της ισχύος της Συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου 2001» που επιτρέπει την παρουσία της βάσης στο αεροδρόμιο του Μανάς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τυο Κιργιστάν.
Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αυτή δεν θα ισχύει πλέον «180 ημέρες μετά τη λήψη από την αμερικανική πλευρά της επίσημης ειδοποίησης».
Η βάση του Μανάς είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ επειδή χρησιμεύει για την επιμελητειακή υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν.
NAFTEMPORIKI

Μέσω Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν η μεταφορά νατοϊκού υλικού προς το Αφγανιστάν
Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν για τη μεταφορά μέσω των εδαφών τους επιμελητειακής βοήθειας του στρατού για το Αφγανιστάν.
Το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν να επιτρέψουν τη μεταφορά μέσω των εδαφών τους επιμελητειακής βοήθειας του υπό των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υποναύαρχος, Μαρκ Χάρνιτσεκ, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Τατζικιστάν.
«Κάθε εβδομάδα προβλέπουμε ότι θα διεξάγεται η μεταφορά μέσω των εδαφών του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν προς το Αφγανιστάν 50 έως 200 φορτηγών», είπε ο υποναύαρχος.
«Το Τατζικιστάν έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση των οδικών αρτηριών και των σιδηροδρομικών γραμμών του. Λάβαμε και τη σύμφωνη γνώμη του Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά μη στρατιωτικού υλικού στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε υποναύαρχος της Αμερικανικής Διοίκησης Μεταφορών.
«Το Τατζικιστάν είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι το πλησιέστερο στις βάσεις μας», πρόσθεσε.
Το Κιργιστάν, γειτονική χώρα του Τατζικιστάν στην κεντρική Ασία αποφάσισε χθες, Πέμπτη, να κλείσει μια αμερικανική αεροπορική βάση στο έδαφός του, κλείνοντας έτσι μια από τις διόδους για τον ανεφοδιασμό του αμερικανού στρατού, την ώρα που το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, υπέγραψε σήμερα δια νόμου την απόφαση για το κλείσιμο της βάσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να επιδώσει στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές επίσημη επιστολή έξωσης. Η Ουάσινγκτον θα έχει προθεσμία 180 ημέρες για να συγκεντρώσει και να απομακρύνει τις επιχειρήσεις της από το Κιργιστάν.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι φορτηγά με οικοδομικά υλικά, φάρμακα και νερό θα παραδίδονταν στο Ουζμπεκιστάν σιδηροδρομικώς μέσω Ρωσίας και Καζακστάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube