REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Φεβρουαρίου 2009

Κυπριακό: Πλάνο για υπογραφές μέσα στον Νοέμβριο

Κυπριακό: Πλάνο για υπογραφές μέσα στον Νοέμβριο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ – ΤΑΛΑΤ – Ε.Ε. ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Σε άτυπο χρονοδιάγραμμα για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ συμφώνησαν όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης και της Ε.Ε., με καταληκτική ημερομηνία μονογραφής συμφωνίας τον ερχόμενο Νοέμβριο, πριν από την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, στο τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έχει καταρτιστεί η ατζέντα των συναντήσεων για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, μέχρι και τον Απρίλιο, όταν αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών. Ακολούθως θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος του «πάρε – δώσε», όπου θα επιδιωχθεί η γεφύρωση των διαφορών, ενώ σ’ έναν τρίτο και εντατικό γύρο θα επιδιωχθεί το τελικό κλείσιμο όλων των…εκκρεμοτήτων.
Ηδη τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αναθέσει σε εμπειρογνώμονες την κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων για όλες τις πτυχές του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, όπου παραμένουν διαφωνίες. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ συγκροτεί δική του ομάδα συμβούλων για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Μπαρόζο, Ρεν
Εξάλλου, η Ε.Ε. προχώρησε στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής για το Κυπριακό, στην οποία προεδρεύει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τη συντονίζει ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν. Η ομάδα αυτή θα μεριμνήσει ώστε να προετοιμαστεί σχέδιο πρότασης της Κομισιόν, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι πρόνοιες της λύσης στο Πρωτόκολλο, ενώ θα βοηθήσει για τη ρύθμιση των μεταβατικών διευθετήσεων εφαρμογής του κεκτημένου στη μελλοντική τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.
Ο Ολι Ρεν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κύπρο για να μεταφέρει στο νησί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την επανένωση της χώρας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» ο Ολι Ρεν είπε ότι «είναι ρεαλιστικό να υποθέσει κανείς ότι η εντατική φάση των συνομιλιών θα διεξαχθεί μεταξύ Απριλίου και φθινοπώρου». Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του δήλωσε ότι είναι ρεαλιστική εξέλιξη μια συμφωνία αυτόν το χρόνο και διαβεβαίωσε ότι η λύση θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Ε.Ε. ενδιαφέρεται ζωηρά για λύση του Κυπριακού το οποίο ταλανίζει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ε.Ε. τη θεωρεί στρατηγικό εταίρο, ιδιαιτέρως στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Με ή χωρίς πλήρη ένταξη της Τουρκίας, το άλυτο του Κυπριακού θα είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος για την Ευρώπη.

Προς ρήξη, αν…
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η «Financial Times», μόνο μια λύση μπορεί να προλάβει μια σοβαρή ρήξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις στο τέλος του χρόνου, όταν θα τεθεί ξανά το ζήτημα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Τον Απρίλιο διεξάγονται στα κατεχόμενα εκλογές και είναι πολύ πιθανό να τις κερδίσει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας που ίδρυσε ο Ντενκτάς και έχει σήμερα ηγέτη του τον Ντερβίς Ερογλου. Ομως, αυτό δεν θα επηρεάσει τον συνομιλητή που είναι ο Ταλάτ, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο του 2010.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία προετοιμάζει συνασπισμό μεταξύ των κομμάτων του Ταλάτ και του Ερογλου, για να μπορέσουν μαζί να περάσουν μια πιθανή συμφωνία από δημοψήφισμα.

Διαβεβαιώσεις
Ξένοι απεσταλμένοι που επισκέπτονται την Αγκυρα διαβεβαιώνουν την κυπριακή κυβέρνηση ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει το βήμα στο Κυπριακό, για να ξελασπώσει την ενταξιακή της πορεία. Η Τουρκία φέρεται να αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος τόσο στην Κοπεγχάγη το 2002 όσο και στη Χάγη το 2003, όταν αρνήθηκε να υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία του σχεδίου Ανάν, με αποτέλεσμα να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. με άλυτο το πρόβλημά της.
Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι ακόμη επιφυλακτική για τις προθέσεις της Τουρκίας, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες χαμήλωσε τους τόνους και έκανε στο εσωτερικό πολιτικές κινήσεις που υποδηλώνουν προετοιμασία για βήματα στο Κυπριακό. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/02/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube