REAL TIME |

Γενικά θέματα 4 Φεβρουαρίου 2009

Ανήσυχη η Δύση από την εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου

Ανήσυχη η Δύση από την εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου

Οι δυνάμεις της Δύσης εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες μετά την εκτόξευση και την τοποθέτηση σε τροχιά από το Ιράν του πρώτου δορυφόρου, δικής του κατασκευής. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρους που μεταφέρθηκε με τον πύραυλο Σαρίφ-2, εκτοξεύθηκε για ερευνητικούς σκοπούς και εξυπηρετεί τις τηλεπικοινωνίες και επιμένει ότι είναι αποκλειστικά για ειρηνική χρήση.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η…τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Η πρωτοβουλία αυτή του Ιράν σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την επίσημη συνάντηση αξιωματούχων των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας) για να συζητήσουν το θέμα που έχει προκύψει για την πιθανή δημιουργία πυρηνικής βόμβας από τη χώρα αυτή. Η Τεχεράνη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και τονίζει ότι οι πυρηνικές της φιλοδοξίες περιορίζονται στον τομέα της ενέργειας.
Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας μετά τη συνάντηση της με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι ο αμερικανός εκπρόσωπος στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Φρανκφούρτη θα συνεχίσει να συζητά την προσέγγιση που έχει ακολουθηθεί για το Ιράν.
«Είναι σαφές ότι το Ιράν έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει και να γίνει ένα παραγωγικό μέλος της διεθνούς κοινότητας. Όπως έχει πει και ο πρόεδρος Ομπάμα τείνουμε χέρι προς το Ιράν αλλά η γροθιά πρέπει να είναι χαλαρή», τόνισε η Χ. Κλίντον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube