Weather Icon

Διαμεσολάβηση από τις ΗΠΑ ζητά ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν

Διαμεσολάβηση από τις ΗΠΑ ζητά ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα μεταξύ του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, πριν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το ιρακινό έδαφος, τόνισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν.
“Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πεί επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποχωρίσουν με υπεύθυνο τρόπο από το Ιράκ. Αυτό που αναμένουμε από μια υπεύθυνη αποχώρηση, είναι όπως οι ΗΠΑ επιλύσουν προωτίστως τα προβλήματα που υφίστανται στο Ιράκ και να βοηθήσουν τους Ιρακινούς, να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα”, δήλωσε ο Νεσιρβάν…Μπαρζανί.
“Επαναλαμβάνω ότι, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα στο Ιράκ, όπως το άρθρο 140 του νόμου για το πετρέλαιο και του νόμου της διανομής του πετραλαϊκού πλούτου”, δήλωσε ο κ. Μπαρζανί, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Το άρθρο 140 του Συντάγματος του Ιράκ αφορά τη διευθέτηση του θέματος των αμφισβητούμενων εδαφών, περιλαμβάνόμενου του Κιρκούκ μετά από την πολιτική εξαραβισμού που ακολουθήθηκε από τον Σαντάμ Χουσέϊν.
Υπενθυμίζεται ότι το Κιρκούκ που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, είναι μια μεγάλη επαρχία πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ζούν Τουρκομάνοι, Κούρδοι, και Αραβες.
Επισκεπτόμενος τον Ιανουάριο την πόλη αυτή ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι το ζήτημα του Κιρκούκ αποτελεί “μεγάλη ανησυχία για την αμερικανική κυβέρνηση”.
Ο κ. Μπαρζανί παράλληλα ανέφερε ότι οι πετρελαϊκες συμφωνίες που έχουν γίνει με ξένες εταιρείες στο Κουρδιστάν είναι νόμιμες και ισχυρές και εκτίμησε ότι ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Χουσείν Σαχριστάνι δνε μπορεί να τις ακυρώσει.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εντάσεις με τους Κούρδους έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μετά και από την επιθυμία του ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μάλικι να εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός κράτους πιό επικεντρωμένου στην κεντρική διοίκηση, στη Βαγδάτη.

Πηγή: www.athina984.gr, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube