Weather Icon

Στο εδώλιο συνταγματάρχης για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ στην Τουρκία

Στο εδώλιο συνταγματάρχης για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ στην Τουρκία

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Χραντ Ντινκ

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα (Τρίτη) την παραπομπή ενός συνταγματάρχη και πέντε στρατιωτών σε δίκη για την υπόθεση δολοφονίας τού αρμενικής καταγωγής Τούρκου συγγραφέα, Χραντ Ντινκ το 2007.
Ο συνταγματάρχης Αλί Οζ διώχτηκε πέρυσι με την κατηγορία ότι δεν εξασφάλισε την αναγκαία προστασία στον Ντινκ, ο οποίος δεχόταν απειλές κατά της ζωής του πριν δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη από νεαρό υπερεθνικιστή.
Ο Οζ είχε απαλλαγεί στη συνέχεια της κατηγορίας, αλλά σήμερα ένα δικαστήριο της Τραπεζούντας αποφάνθηκε ότι πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση.
Δύο στρατιώτες δικάζονται ήδη…κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος στη δολοφονία του συγγραφέα.
Ο Ντινκ είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του διότι σε άρθρα που είχε δημοσιεύσει καλούσε την Άγκυρα να αποδεχθεί την ευθύνη της Οθωμανικής τότε Τουρκίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.
Ανακρίσεις για τη διερεύνηση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες εν ενεργεία αξιωματικοί οργάνωναν πραξικόπημα, ξεκίνησε η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ», εννέα εν ενεργεία αξιωματικοί, που ήδη βρίσκονται υπό κράτηση, προετοίμαζαν πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Κεμάλ Γιαβούζ.
Η αστυνομία παρακολουθούσε εδώ και πολλούς μήνες τους στρατηγούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα των στρατηγών, υπό την ηγεσία του απόστρατου στρατηγού, Τουντζέρ Κιλίτς, στην Άγκυρα, και του απόστρατου στρατηγού, Κεμάλ Γιαβούζ, στην Κωνσταντινούπολη, ετοίμαζε πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο θα εκδηλωνόταν μέσα στο τρέχον έτος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube