Weather Icon

Ικανοποιημένη η Ρουμανία για τα θαλάσσια σύνορα

Ικανοποιημένη η Ρουμανία για τα θαλάσσια σύνορα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθόρισε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ρουμανίας και Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο δικαστής Ρόζαλιν Χίγκινς, το δικαστήριο «παραχώρησε» στη Ρουμανία 9.700 τμ από ένα σύνολο 12.700 τμ, σε μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ο διπλωμάτης, Μπόγκνταν Αουρέσκου, δικηγόρος της Ρουμανίας στη Χάγη, τόνισε πως η χώρα πήρε το 79,34% της διαφιλονικούμενης περιοχής που…διαθέτει 70 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 12 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου, από την Ουγγαρία όπου βρίσκεται, τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία της χώρας του.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει στη Ρουμανία να κάνει χρήση του δικαιώματος εξόρυξης άμεσα κι αυτό θα βοηθήσει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
Η Ρουμανία είχε προσφύγει στη Χάγη το 2004, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Ουκρανία σχετικά με το καθεστώς του Φιδονησιού.
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στην περιοχή που παραχωρήθηκε στη Ρουμανία.
Πηγή: 9.84

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube