Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Φεβρουαρίου 2009

Σινορωσική συμφωνία-μαμούθ για συνεργασία στην ενέργεια

Σινορωσική συμφωνία-μαμούθ για συνεργασία στην ενέργεια

Δάνειο 25 δισ. δολαρίων
Σινορωσική συμφωνία-μαμούθ για συνεργασία στην ενέργεια
Τη χορήγηση δανείων ύψους 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα σε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έναντι της μακροπρόθεσμης προμήθειας της κινεζικής αγοράς με ρωσικό πετρέλαιο προβλέπει η συμφωνία-μαμούθ που υπέγραψαν την Τρίτη Ρωσία και Κίνα στη Μόσχα.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η Μόσχα θέλει να…μειώσει την «εξάρτησή» της από τις δυτικές παραγγελίες, βάζοντας στο στόχαστρο την ενεργοβόρα κινεζική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο οι εξαγωγές της δεν θα επηρεάζονται -στον ίδιο βαθμό σε σύγκριση με σήμερα- από τις σχέσεις της με τις δυτικές χώρες.
Μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, η τελική συμφωνία υπεγράφη στη Μόσχα, παρουσία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν, ο οποίος εποπτεύει τον ενεργειακό τομέα, του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Τσισάν, υπεύθυνου για θέματα ενέργειας, του προέδρου της Rosneft Σεργκέι Μπογκντάντσικοφ και του προέδρου της Transneft Νικολάι Τοκάρεφ.
Το δάνειο ύψους 25 δισ. δολαρίων θα χορηγηθεί από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης, διευκολύνοντας τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους.
Η συμφωνία μεταξύ Rosneft και CNPC προβλέπει την 20ετή τροφοδοσία της Κίνας με ρωσικό αργό, ενώ η συμφωνία μεταξύ Transneft και CNPC προβλέπει την κατασκευή διακλάδωσης του ρωσικού πετρελαιαγωγού Σιβηρία-Ειρηνικός προς την Κίνα.
Η μήκους 67 χιλιομέτρων διακλάδωση από το Σκοβορόντινο (περιοχή του ποταμού Αμούρ στη ρωσική Απω Ανατολή) μέχρι τα ρωσο-κινεζικά σύνορα θα επιτρέπει την τροφοδοσία της βόρειας Κίνας με 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού αργού ετησίως (300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube