Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Φεβρουαρίου 2009

Συμφωνία για κοινές στρατιωτικές δυνάμεις χωρών της πρώην ΕΣΣΔ

Συμφωνία για κοινές στρατιωτικές δυνάμεις χωρών της πρώην ΕΣΣΔ


Σε συμφωνία για συγκρότηση «συλλογικών ένοπλων δυνάμεων αντίδρασης» κατέληξαν επτά χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), προκειμένου να απαντούν σε ενδεχόμενες εξωτερικές απειλές.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των ηγετών των επτά χωρών-μελών…(Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν).
«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε ενιαίες δυνάμεις», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκτιμώντας ότι αυτές οι στρατιωτικές μονάδες θα επιτρέψουν «μία επιχειρησιακή αντίδραση σε απειλές».
Ο σύμβουλος του Μεντβέντεφ, Σεργκέι Πριχόντκο, δήλωσε ότι αυτές οι συλλογικές στρατιωτικές δυνάμεις «θα έχουν κοινή διοίκηση και θα εδρεύουν μόνιμα σε ρωσικό έδαφος».
Η σύνθεση αυτών των κοινών μονάδων και οι λεπτομέρειες του τρόπου διοίκησης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προς το παρόν.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Πριχόντκο, η Ρωσία σκοπεύει να περιλάβει στις δυνάμεις αυτές και δύο μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι οποίες θα εδρεύουν στις περιοχές Ιβάνοβο και Ουλιάνοβσκ στο Βόλγα.

Σύσταση κοινού ταμείου αποφάσισαν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ
Ανακοινώθηκε επίσημα στη Μόσχα ότι, τέσσερα κράτη πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, αλλά και η ίδια η Ρωσία συστήνουν μετά από σημερινή απόφαση των κυβερνήσεών τους Ταμείο με κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οξείες επιπτώσεις για τις πέντε εν λόγω οικονομίες από τη σοβούσα με διάρκεια χρηματο-πιστωτική κρίση διεθνώς.
Τα σχετικά δημοσιοποιήθηκαν με δηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφάλειας, για την περίπτωση που σε ένα από τα πέντε κράτη η κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης αιφνιδίως γίνει πάρα πολύ σοβαρή», υπογράμμισε.
Ας σημειωθεί ότι με το καθεστώς του «παρατηρητή» συμμετείχε στις σημερινές τελικές διαβουλεύσεις και η Αρμενία, δια του προέδρου της, Σερζ Σαρκισιάν.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube