Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Φεβρουαρίου 2009

Ρωσικό πλοίο: το «μπαλάκι» στην Κύπρο να αποθηκεύσει το επίμαχο φορτίο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Η Ρωσία μπλόκαρε την έκδοση της απαντητικής επιστολής της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία έχει καταλήξει ως προσωρινή διέξοδο από την κρίση να δώσει οδηγία στη Λευκωσία για αποθήκευση του επίμαχου φορτίου του πλοίου «Mochegorsk» ως μια λύση που θα ικανοποιεί αμφότερες Ουάσιγκτον και Μόσχα.
Στο πάρα πέντε και ύστερα από…επίπονες διπλωματικές διαπραγματεύσεις, η Μόσχα, λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που ορίζει η «σιωπηρή διαδικασία» («silent procedure»), αποφάσισε να μη συμφωνήσει στο κείμενο της απαντητικής επιστολής προς τη Λευκωσία. Η ρωσική διπλωματία ήγειρε συγκεκριμένες επιφυλάξεις για το λεκτικό της απαντητικής επιστολής στο αίτημα της Κύπρου να συμβουλευθεί την Επιτροπή Κυρώσεων για το κατά πόσον τα ευρήματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων εμπίπτουν στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1696/2006,1737/2006,1747/2007 και 1803/2008).
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η Ρωσία θεώρησε «προβληματικό» το λεκτικό της επιστολής για το τι ακριβώς υλικό πρόκειται (πυρίτιδα ή στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά πυροβολικού και αρμάτων μάχης). Θεωρεί ότι δίνεται η εντύπωση πως η Επιτροπή Κυρώσεων προβαίνει σε «χαρακτηρισμό» του φορτίου τού υπό κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων πλοίου που είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Λεμεσού. Αριστα ενημερωμένη πηγή από τον γ. γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε στην «Ε» ότι ως προτεινόμενη λύση στην απαντητική επιστολή θα είναι η αποθήκευση του φορτίου. Η λύση δεν διευκρινίζει αν θα πρόκειται για αποθήκευση σε τρίτη χώρα ή ακόμα και στην Κύπρο, αλλά όλο το σκεπτικό της οδηγίας φαίνεται να «πετάει» το μπαλάκι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube